Кламер БГ - Новини: Партия "Възраждане" търси Гешев из Съдебната палата

Партия "Възраждане" търси Гешев из Съдебната палата

България

|
Четв, 06 Авг 2020г. 17:33ч.
Партия "Възраждане" търси Гешев из Съдебната палата

Членове и симпатизанти на партия "Възраждане" на варненския общински съветник Костадин Костадинов окупираха за няколко часа четвъртия етаж на Съдебната палата в София. Те искаха да говорят с главния прокурор Иван Гешев. Обясниха, че искат да му връчат заповед за граждански арест, да получат оставката му и да подадат сигнал "до главния прокурор заради нарушения на главния прокурор".

"Смятаме, че в своите действия той е допуснал определи закононарушения и тъй като Конституционният съд излезе с решение, че всеки прокурор може да разследва главния прокурор, а институцията е над всичко – ние пращаме сигнал до институцията главен прокурор срещу физическото лице главен прокурор. Вярваме на българските прокурори, смятаме, че не всички са бухалки на Шиши, Шуши, Шушана и други подобни", обясни Костадинов.

Костадин Костадинов (с черната маска). Снимки: БГНЕС

В края на работния ден в четвъртък хората от "Възраждане" решиха доброволно да напуснат сградата, но продължиха протеста си пред нея. Казаха, че искали да се срещат с главния прокурор като граждани, той обаче не се появи.

Преди три седмици Софийската градска прокуратура внесе в съда искане партията на Костадинов да бъде закрита. То бе направено заради нарушения при регистрацията й. Според държавното обвинение от "Възраждане" са дали неверни данни за учредителното си събрание. Прокурорската проверка показала, че 86 от всички 500 учредители са били в чужбина в деня на събранието. 87 пък казали, че не са се подписвали.

Заради тези нарушения прокуратурата поиска заличаване и разпускане на партията. В четвъртък лидерът Костадинов заедно с още трийсетина души се появи в Съдебната палата и застана пред кабинета на главния прокурор. Той и симпатизантите му твърдяха, че искат да говорят с Гешев. Няколко дущи обиколиха етажа и се опитаха да се видят и със заместниците на Гешев, чийто кабинети са в друг коридор. Нито шефът на държавното обвинение, нито заместниците му бяха открити. За сметка на това Костадинов откри "пушалнята" на служителите – помещение близо до тоалетните. Това даде на партийния лидер повод за няколко духовите забележки как никой у нас не спазвал забраната за пушене на закрито. Той разказа как наскоро били извикан да дава обяснения в столичната полиция и ситуацията била следната: "Аз пиша, те пушат".

По време на престоя в Съдебната палата, Костадинов обяви, че има записи, които доказват, че учредители на партията му са били принуждавани да кажат, че не са се подписвали. Каза обаче, че ще ги представи само пред съда. Той попита и защо "не разследва турски, етнически, антиконституционни и антибългарски партии като ДПС и ДОСТ", а прокуратурата се зае с "Възраждане".

mediapool.bg