Кламер БГ - Новини: Три селища бедстват без вода, властта не я е грижа

Три селища бедстват без вода, властта не я е грижа

България

|
Четв, 06 Авг 2020г. 18:02ч.
Три селища бедстват без вода, властта не я е грижа

Три селища бедстват без вода, но отговорните държавни институции остават глухи за проблемите и дори са спрели да им отговарят на жалбите.

Засегнати са павликенското село Караисен, в което живеят около 1000 души, село Рибново с 2500 души и град Сопот с 8500 души население.

Жители на двете села излязоха на протест в четвъртък, а тези в Сопот се заканват да протестират пред ВиК Пловдив, което не публикува информация на интернет сайта си за режима.

Кметът на Караисен иска да се обяви бедствено положение, заради липсата на вода от месеци. В същото време в село Рибново от чешмите тече кал вместо вода, заради добив на дървесина до водоизточниците, което е забранено по закон. В Сопот пък десети ден не могат да отстранят авария.

Десети ден проблеми с водата в Сопот

Около десетина дни 8500-те жители на Сопот страдат от липса на вода. Водоподаването в града е нарушено, а от два дни жителите на кв. "Сарая" изобщо нямат вода.

За проблема съобщи кметът на града Деян Дойнов. Той сигнализира премиера, министерствата на околната среда и на благоустройството, както и областният управител Дани Каназирева, като писмото му беше изпратено и до медиите.

"По цял ден нямаме вода. Идва по няколко часа през нощта. Тай като нямаме информация кога точно ще я пуснат се налага да ставаме и през нощта, за да може да напълним тубите", оплака се жител на Сопот пред Mediapool.

Информация за проблема и необходимото време за разрешаването му няма на интернет страницата на ВиК - Пловдив. По телефона оттам обясниха за Mediapool, че днес би трябвало да има вода в Сопот, а вчера е нямало поради липса на авария.

След като разбраха, че отново няма вода препратиха към клона си в Карлово. От там казаха, че има голяма авария и се сменя захранващия водопровод по главното трасе. Надяват се до края на деня аварията да бъде отстранена.

Защо ВиК Пловдив не публикува информация на интернет страницата си кога жителите на Сопот ще имат вода не стана ясно.

По този повод в писмото си до институциите кметът на Сопот пише: "Считам, че в съвременния технологичен свят, в който пътешестват в космоса и се завръщат на земята безпроблемно, не е нормално гражданите на Сопот да се чувстват като жители на далеч по-ранни епохи в историята на човечеството".

Бедствено положение в Караисен

Положението в село Караисен е бедствено, казва кметът на селото Стефан Николов.

Ефектът от първите два протеста през юли, когато бе блокиран пътят към областния център Велико Търново, проблемът с водата не само не бил решен, но положението дори се е влошило. Сега две трети от селото е без вода изобщо, а в останалата част има режим.

Затова третият протест се проведе днес пред сградата на община Павликени. Официално разрешение за него нямаха. По тази причина, в продължение на половин час със знамена и мътна вода в шишета, протестиращите демонстративно пресичаха пешеходната пътека пред общината.

Един от протестиращите - Калин Чакъров, носеше кобилица с празни менци. Проблемът с липсата на вода е от няколко години, принудени сме по традиционни методи от преди 100 години, така както са го правили нашите деди на ходим за вода, каза Чакъров пред бТВ.

Кметът на селото Стефан Николов е зад протестиращите. Той вижда решението на трупания от години проблем с обявяване на бедствено положение в село Караисен от общинския кмет, защото така селото ще има право на подкрепа от държавата и отпускането на необходимите средства за решаването на проблема с безводието.

Според кмета е необходимо да се намерят нови водоизточници и да се ремонтира остарялата водопроводна мрежа, което е от 60-те години на миналия век.

За селото има готов проект и осигурено финансиране с европари за подмяна на ВиК мрежата, но реализацията му се бави вече трета година, заради обжалването на обществената поръчка, твърдят от община Павликени.

Рибново страда от незаконна сеч

В село Рибново вода има, но от чешмите им тече кал от няколко седмици. По тази причина жителите му също излязоха на протест. В планинското село живеят около 2500 души.

"Преди седмица буквално потече кал от нашите чешми, мислехме, че е от поредния дъжд. Оказа се, че на около 5 метра от самото водохващане е позволено на две фирми да секат и добиват дървен материал. На място установихме, че е минала голяма верижна машина върху самото дере, от където идва водата", разказа един от протестиращите пред бТВ.

Хората са писали жалби до ресорните министерства - на земеделието, околната среда и регионалното развитие и местното ВиК, за да ги запознаят със случая. Засега от тях няма официална позиция.

Не е ясно как двете фирми са получили разрешение за сечта във вододайната зона. По закон е забранена всякаква дейност в т.нар. охранителна зона около водохващане. От Югозападното държавно горско предприятие казват, че е разпоредена проверка по случая.

"Наистина има сеч и проблем с водата, която постъпва от това дере във водовземното съоръжение. Опитваме се с кмета и нашите служители да не допуснем това замърсяване", каза Росица Димитрова, управител на ВиК-Благоевград, пред бТВ. По думите й решението на проблема е в изграждане на пречиствателна станция за питейни води и реконструкция на вътрешната водопреносна мрежа.

"Проблемът е сериозен, с основание хората го поставят. Община Гърмен е отредила терен за пречиствателната станция, но това е много сериозен проект, който общината не може да финансира, но се надяваме на помощ от държавата", каза кметът на Гърмен Феим Иса.

Жителите на Рибново искат да се отделят от ВиК-Благоевград. Пресмятат, че годишно водният оператор прибира около 100 000 лв. и години наред нищо не прави. За тези пари и сами може да си направим пречиствателната станция, казват те.

По-късно от Югозападното държавно предприятие съобщиха, че от утре, 7 август се прекратява договорът за управление на директора на „Държавно горско стопанство Места” инж. Костадин Касапов. Освобождаването му е заради създаденото напрежение сред жителите на с. Рибново, породено от замърсената питейна вода. Временно се спира и сечта в района около водохващането.

mediapool.bg