Кламер БГ - Новини: 29 ден: Блокада в Пловдив, централата на НФСБ бе замеряна с домати

29 ден: Блокада в Пловдив, централата на НФСБ бе замеряна с домати

България

|
Пет, 07 Авг 2020г. 08:54ч.
29 ден: Блокада в Пловдив, централата на НФСБ бе замеряна с домати

В 29-я ден от началото на протестите срещу кабинета "Борисов 3" и главния прокурор протестиращите започнаха блокада на центъра на Пловдив и прекъснаха движението по пътя София-Варна.

В късния следобед протестиращите блокираха пътния възел "Абланица" на пътя Варна – София. Един от организаторите на протеста Ивайло Георгиев коментира, че протестът не е специално организиран.

"Никой не ни приканва, за разлика от събитието на ГЕРБ, което е пуснато по партийна линия и масово хората от държавната администрация и определен кръг от частни фирми, които са облагодетелствани от обществените поръчки, са принудени да маршируват под строй все едно сме 1950 година в апогея на комунизма, викайки за нашия вожд. Това е голямата разлика! Ние се борим за свободата - не само за нашата, но и за тяхната! Докато те се борят да имат хляб", каза Георгиев, цитиран от БНР.

Той допълни, че протестите ще продължат, докато бъдат постигнати исканията за оставките на кабинета и на главния прокурор. Целта на протестиращите в този край е: "оставка на правителството, електронно гласуване, лустрация, съдебна реформа ".

В Пловдив протестиращите блокираха кръстовището на "Цар Борис III" с "Цар Освободител". Всичко започна със седем палатки.

Преди това активисти на "Демократична България" откриха в града изложбата "Мръсните дрехи на простора". С нея те мотивират искането си за оставка на Бойко Борисов и неговия кабинет.

"Искаме да онагледим всички лъжи на Бойко Борисов, откакто е дошъл на власт през 2009 година", поясняват организаторите на събитието, цитирани от БНР. В протеста в Пловдив участват Велислав Минеков от Отровното трио и съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов. В четвъртък вечерта е обявен голям протест в града, който цели да затвори много от ключовите кръстовища. Организаторите целят блодата да е временна.

В София протестиращите започнаха демонстрацията си с микс от рок музика и български народни песни. На площад "Независимост" организаторите разпънаха транспарант с надпис "Съединението прави силата". Имаше призиви за обединение на всички протестиращи да създадат политическа формация с нови и почетни хора. От площада полетяха седем бели гълъба като символ на обединението и победата, предава БНР.

"Гражданските протести и блокадите на ключови кръстовища няма да приключат, даже и премиерът Бойко Борисов да се оттегли. Обществената енергия ще се насочи към съдебните палати в страната с цел оставка да подаде и главният прокурор Иван Гешев, а целта след това ще бъде цялостна промяна на системата с цел да се изчисти от "гешевщината", каза адв. Николай Хаджигенов пред бТВ. Той е част от т.нар. "Отровно трио", което стана основен организатор на протестирате в София. Другите двама членове са пиар експертът Арман Бабикян и скулпторът Велислав Минеков.

Шествието в столицата тръгна от площад "Независимост" към сградата на НФСБ заради "специалното отношение" към бившия вицепремиер и лидер на формацията Валери Симеонов. Там се проведе акция по "готвене на патриотичен омлет". Движението по централната софийска улица "Георги С. Раковски" е блокирано. Участниците хвърлят яйца и домати по сградата на НФСБ, която партията на Симеонов споделя със СДС. Продуктите са част от рецептата за "патриотичния омлет".

Имаше кратко нагнетяване на напрежението, след като протестиращ хвърли димка към сградата.

Продължава блокадата в палатковите лагери при Орлов мост и Софийския университет "Свети Климент Охридски". Преди тоа стана ясно, че полицията е арестувала мъж на кръстовището пред университета, защото е обиждал протестиращите в палатковия лагер. Арестът е заради липса на документи за самоличност и видимо неадекватно състояние.

"Варна, събуди се" и "Елате при нас, протестът е за вас", скандираха протестиращите във Варна, цитирани от "Дневник".

Ясна позиция от Германия

Българи отново протестираха пред сградата на Канцлерамта в Берлин с настояване за заемане на ясна позиция от Германия и ЕС за ситуацията в Бълхария и действията на българското правителство. Протестът бе пред еквивалента на Министерския съвет в България, предава Росен Иванов от Берлин.

Българската диаспора постави конкретен въпрос към канцлера Меркел и партията й Християндемократически съюз: защо мълчаливо подкрепят управление, срещу което има масово недоволство и многохилядни демонстрации.

"Искаме да кажем на канцлера, на Германия и на целия ЕС какво се случва в България, защо българи от всички части на света протестират срещу кабинета на Борисов и срещу главния прокурор", заявиха участниците в берлинската демонстрация, се казва в кореспонденцията на Иванов.

В изявленията си на немски език протестиращите посочват липсата на съдебна реформа в България, срастването на властите, съмненията за злоупотреби със средства от фондове на ЕС, ограничената медийна свобода в България и провалът на борбата с корупцията. "Слепи ли сте?", скандираха на немски българите.

mediapool.bg