Кламер БГ - Новини: Пак сменят ограничителите на "Графа" след масови спъвания

Пак сменят ограничителите на "Графа" след масови спъвания

България

|
Вт, 12 Март 2019г. 16:33ч.
Пак сменят ограничителите на "Графа" след масови спъвания

Търси се нов вариант за обезопасяване на движението по ремонтираната столична ул. "Граф Игнатиев" след поредицата от инциденти със спънали се хора в триъгълните каменни блокове, отделящи трамвайното трасе. Когато такъв вариант бъде намерен, съществуващите т. нар. ограничители ще бъдат премахнати, стана ясно от изказване на кмета на София Йорданка Фандъкова във вторник.

Тя добави, че вариантът трамвайното трасе да не бъде отделено от пешеходното, какъвто беше първоначалният проект за ремонта на ул. "Граф Игнатиев", не се разглежда. По думите ѝ по-добре било да има някакви ограничители. Те бяха поставени след настояване на Пътна полиция.

Ден преди Фандъкова да обяви, че се търси алтернатива за оказалите се опасни блокове стана ясно, че възрастен мъж се е препънал в ограничителите на "Графа" на 7 март около 11 часа и си е наранил лицето. Продавачка от съседен магазин заяви, че това е вероятно десетият случай на спънал се в ограничителите и пострадал гражданин, който тя е видяла.

Преди това 48-годишна жена за малко не загина под минаващия трамвай, след като също се спъна в призмите. По ирония на съдбата пострадалата е била ватман и в същия ден отивала да оправи документите си, за да се пенсионира по болест.

Няколко часа след анонса на Фандъкова, че се търси по-безопасен заместител на каменните блокове, те станаха причина за още един инцидент. Пешеходец се спъна в един от тях, падна и се нарани, предаде БГНЕС.

Междувременно ремонтът продължава и с поправка на вече направеното. Сн. Mediapool

Това ще е втората промяна на външния вид на ограничителите, които станаха популярни като "перки на акули". Това определение беше дадено при поставянето на първия вид ограничители, които в последствие бяха сменени заради общественото недоволство от външния им вид и опасенията, че представляват опасност за пешеходците.

Малко преди Коледа от общината представиха и новия вариант на ограничителите - перките от акули, разрязани на половина. Тъкмо те вече са поставени почти по цялото протежение на ул. "Граф Игнатиев", чиито ремонт продължава и в момента. Много хора сравниха новите ограничители със стъргала за подметки на обувки.

Часове преди Фандъкова да обяви решението за смяна на ограничителите, от неправителствената организация "Спаси София" предложиха три варианта за решаване на проблема.

Гергин Борисов от организацията обясни, че може да се монтират т. нар. тактилни ограничители от неръждаема стомана. Варианти са и да се постави ивица настилка в различен цвят от сега съществуващата или на фабрично скосени каменни плочи, по подобие на тези, които в момента се монтират на ул. "Цар Иван Шишман", част от същия проект за реконструкция. Според организацията, всяко едно от тези решения съчетава необходимостта от ясно визуално разграничение между трамвайното трасе и тротоарите и значително подобрена пътна безопасност за пешеходците.

Сн. Mediapool

Външният вид на ограничителите е един от скандалите около ремонта на ул. "Граф Игнатиев". Той е критикуван заради качеството на работата, заради естетическите достойнства на проекта и заради промяната на проекта за трамвайното трасе в крачка, което доведе до обвинение срещу вече бившия зам.-кмет по транспорта Евгени Крусев.

Ремонтът на "Графа" и прилежащите улици и площади започна в началото на май миналата година и е със срок 300 дни. Към момента той изтича през юни, след като досега беше натрупано закъснение от около 80 дни заради лошото време през зимата и през миналото лято. Това закъснение обаче няма да доведе до санкции, тъй като при лошо време сроковете за строителството спират да текат.

mediapool.bg