Кламер БГ - Новини: БСП призова Борисов "да се разплати с ДПС" и да подаде оставка

БСП призова Борисов "да се разплати с ДПС" и да подаде оставка

България

|
Вт, 12 Март 2019г. 17:57ч.
БСП призова Борисов "да се разплати с ДПС" и да подаде оставка

БСП призова парламентарната група на "Обединени патриоти" да напусне пленарната при второто четене второто четене на законпороекта за опрощаване на 8-милионния дълг на Главното мюфтийство, а правителството и управляващите да дадат цялата информация за това колко пари и какви точно задължения ще опрости държавата.

Социалистите, които от три седмици бойкотират парламента, се опитват да натрупат политически капитал от съюза ГЕРБ-ДПС, който според тях управлява държавата заедно с "Обединени патриоти" (ОП) и "Воля".

На редовната си пресконференция във вторник БСП призова Бойко Борисов "да се разплати с ДПС" и след това да бъдат организирани предсрочни парламентарни избори, защото "от това управление никой няма интерес".

"Патриотите" да не се регистрират, ако не искат данъчна амнистия за мюфтийството

БСП припомниха, че при гледането на Закона за вероизповеданията в ресорната комисия в края на декември, БСП и "Обединени патриоти" не са го подкрепили. Депутатът от левицата Георги Свиленски подчерта, че депутат от ГЕРБ още тогава е признал, че решението е политическо. От стенограмата се разбира, че това е шефът на комисията Красимир Велчев, а на заседанието митрополит Гарвиил е подчертал - Светият синод няма големи задължения и подобно предложение не е обсъждано от тях.

"Каква е политическата цена на това решение", попита Свиленски и добави, че няколко месеца стенограмата от това заседание не е била публикувана на сайта на парламента.

"В законопроекта въобще не става въпрос за етническия мир или някакво потивопоставяне на общности. Призоваваме управляващите да не злоупотребяват с тази тема", каза още Свиленски.

"Колеги от "Обединени патриоти", ако не искате законопроектът за опрощаването на дълговете на Главно мюфтийство да бъде приет, просто не се регистрирайте в деня, в който се приема", призова той.

"Борисов не е спирал да управлява с ДПС. Няма кой да му повярва, че не управлява с ДПС, когато всеки път, когато не е имал кворум, е търсил подкрепата на ДПС. Много по-почтено е, когато управляваш с коалиционен партньор, да бъде на базата на договори, на споразумение, а не на задкулисни договорки", каза Георги Свиленски.

Той напомни, че преди няколко години БСП са управлявали съвместно с ДПС, но това не е било задкулисно като при ГЕРБ, а "на принципа на коалиция и всички и министрите се знаеха".

"Бойко Борисов се разплаща за подкрепата на ДПС, а твърди, че не иска подкрепата им. Хайде да бъде достатъчно откровен и точен по този въпрос към българските граждани", каза депутатът от БСП.

Той разкритикува законопроектите, които се приемат в парламента в отсъствието на БСП. След това призова ДПС "бързо да си напишат законите, да ги дадат в деловодството, да ги приемат в рамките на една седмица". Така Борисов щял да се разплати за подкрепата на ДПС и след това трябвало да се върви към предсрочни избори.

ГЕРБ обаче отричат да има сделка с ДПС за опрощаване на дълговете на мюфтийството и твърдят, че това е въпрос на национална сигурност, тъй като от тук нататък държавата драстично повишава финансовата подкрепа за мюсюлманското вероизповедание, за да не бъде то зависимо от чужди държави и разузнавателните им служби. Докато не са покрити задълженията обаче, предоставяните от държавата средства ще отидат за погасяването им.

БСП с обяснение как работят депутатите в отсъствието на БСП

Според социалистите решението им да напуснат парламента е показало новата управляващата коалиция е ГЕРБ-ДПС-"Воля"-ОП, която в момента се възползва от "отсъствието на опозицията" и прокарва противоречиви законопроекти.

"От 6 точки в дневния ред на правна комисия, 4 законопроекта са внесени от народни представители от новото мнозинство - ГЕРБ и ДПС, а 2 законопроекта са от МС и всички те са внесени след 28.02. Те са без обществено обсъждане, без анализ на оценка на въздействие, без нито едно становище от засегнатите страни", подчерта Свиленски.

ГЕРБ и ДПС са внесли по един законопроект за промени в Изборния кодекс (ИК), които са противоположни – управляващите предлагат връщане на стария праг за преференциите, след като с ДПС ги обезсмислиха през февруари, а Движението настоява почти непосилния праг да се запази.

Друга точка в дневния ред на правната комисия са поправки в Закона за концесиите, които са внесени от Министерския съвет, но според БСП пак обслужват интересите на ГЕРБ и ДПС. "Управляващите искат да задължат българската държава да дължи неимоверно големи неустойки за това, че следващо правителство е отменило една концесия, която не е в интерес на българските граждани. Това прави българското правителство спрямо българските граждани - в интерес на потенциални концесионери на летището", обясни Свиленски.

mediapool.bg