Кламер БГ - Новини: Павликенско село ще протестира, докато не се реши проблема с водата

Павликенско село ще протестира, докато не се реши проблема с водата

България

|
Пет, 17 Юли 2020г. 17:40ч.
Павликенско село ще протестира, докато не се реши проблема с водата

Втори протест в рамките на седмица проведоха жителите на село Караисен в община Павликени. Причината е липсата на редовен достъп до вода от началото на годината. Засегнатите са около 1000 души.

Първият протест се проведе в понеделник, но ефект нямаше и това беше причината днес жителите да излязат повторно в петък на продължителна разходка по пешеходната пътека. По този начин беше спряно движението за час. Заканват се при следващия протест да блокират пътя за областния център Велико Търново, та дано някой да им обърне внимание.

Проблемите с водоснабдяването в селото започват от края на миналата година, а от началото на тази се задълбочават все повече. В края на април е въведен режим на водата, който оставя голяма част от къщите без водоснабдяване през деня. Останалите имат вода само от 7 до 19 часа, но през месец май графикът на водоподаване, обявен от ВиК "Йовковци" изобщо не се спазва, твърдят местните.

От края на юни е одобрен нов график - централните и югозападни части трябва да имат вода от 7 до 15 часа, а останалите - от 19 до 7 часа сутринта. От обявяването на новия режим часовете не са спазени нито веднъж. Много често вода има само за час-два сутрин, след което спира и отново тръгва за около час, разказва Иванка, жител на селото.

Така без вода са детската градина, здравната служба и магазините в селото. В по-високите части вода не достига до чешмите по няколко дни. Как да спазваме хигиена и да се пазим от коронавирус, питат местните, но отговор от институциите на многобройните им жалби няма.

От ВиК дружеството казват, че са осигурили водоноска. Недоволните контрират, че тя обслужва само част от селото и изобщо не е решение на проблема. Причината голяма част от жителите са принудени да ходят за вода с туби до обществените чешми. Сред тях има много възрастни хора, както и семейства с бебета и малки деца.

Графикът за т. нар. режим означава за мнозина работещи през деня буквално да не виждат течаща вода в домовете си. Други трябва да чакат нощта за елементарни хигиенни нужди. Вече е невъзможно да се спазват каквито и е да хигиенни препоръки за борба с коронавируса и заразни болести, оплакват се жители на селото.

Според информацията, подадена до Регионалната здравна инспекция (РЗИ) във Велико Търново, причина за режима на водата в село Караисен е "намален дебит на водоизточника".

За последните 20-години местното ВиК не е направило нищо за решаването на проблема. Според писмените отговори на ВиК "Йовковци" до жителите на селото проблемът ще се реши с подмяната на водопроводната мрежа, което ще доведе до намаляване на загубите на вода. Такъв проект е спечелен от община Павликени от еврофондовете, но процедурата по избор на изпълнител се обжалва и не е ясно кога ще бъде реализиран.

От ВиК-дружеството признават пред жителите на селото, че дори проектът да се реализира пак може да са на воден режим, защото дебитът на водоизточника е намалял в пъти в сравнение с предишни години. Така изходът е търсенене на нови алтернативни водоизточници.

От ВиК "Йовковци" разчитат проблемът да се реши с пускането на вода по напоителния канал от язовир "Александър Стамболийски", който е един от големите у нас.

Парадоксалното е, че въпреки безводието сметките за вода вместо да намаляват се увеличават, твърдят потърпевши. Причината е, че заедно с водата от тръбите често излиза въздух под силно налягане, което се отчита като течаща вода на водомера.

Тубите с вода са единственото решение за жителите на селото

Село Караисен не е единственото, което страда от безводие. Проблем има и в съседното село Батак, в чието землище се намира водоизточника и за Караисен. Там все още няма режим, но понякога налягането на водата е много слабо и във високите части хората също остават без вода. Двете села се намират на главния път Габрово – Свищов.

В двете общини има десетки села, които всяка година са на воден режим. На воден режим са и села в община Велико Търново, където през последните години десетки чужденци си купиха имоти. Покрай коронавируса много от хората се върнаха на село. Безводието убива всякакви надежди за трайно оживление и развитие на производство и туризъм, каквито намерения имат някои от завърналите се жители, разказва Весела.

Обикновено всяка година около 100 000 българи, живеещи предимно в села и в малки градове, са на воден режим. Всичко това се случва на фона на инвестираните милиарди левове във водната инфраструктура без видим ефект. За целта беше създадено и специален държавен ВиК холдинг с капитал от 1 милиард лева. Неговата основна задача е да решава именно такива проблеми, но реално той все още не е започнал работа.

В петък в Министерството на регионалното развитие и благоустройството се е провела поредната среща за преодоляването на проблемите със засушаването. Участниците в нея са се обединили около мнението, че е необходимо да се вземат мерки за осигуряването на алтернативни водоизточници за населени места, които са на режим, се казва в съобщението на МРРБ.

В него е посочено още, че към момента в отделни части на страната има нарушение във водоснабдяването поради намален дебит на водоизточниците, основно заради ниското ниво на подпочвените води.

Решаването на проблема с безводието и премахването на водните режими може да стане с включване на допълнителни водоизточници, които са общинска собственост. Затова е нужна по-голяма активност от страна на местните власти в разкриването и търсенето на допълнително финансиране на подобни проекти, посочват от МРРБ.

mediapool.bg