Кламер БГ - Новини: Кошлуков активира анонимни синдикати срещу нарастващия натиск за оставката му

Кошлуков активира анонимни синдикати срещу нарастващия натиск за оставката му

България

|
Пет, 17 Юли 2020г. 18:58ч.
Кошлуков активира анонимни синдикати срещу нарастващия натиск за оставката му

На фона на масовите граждански протести за оставка на правителството и главния прокурор Иван Гешев, в последните дни се разгаря и паралелен протест за оставката на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков, като петицията с това искане вече е подписана от над 780 души. В тази ситуация синдикатите в държавната телевизия излязоха в петък с призив "Оставете БНТ на мира". В същото време парламентарната медийна комисия спешно прие решение за одит на БНТ от Сметната палата.

Решението предвижда да се направи одит за съответствие при финансовото управление на публичните средства и дейността на БНТ, както и одит за ефективността на надзорната дейност, осъществявана от СЕМ върху националните обществени медии.

Проверките трябва да бъдат извършени до 31 октомври тази година и да бъдат внесени в парламента до края на ноември. Проекторешението все още не е гласувано в пленарната зала.

За поредна вечер в петък в центъра на София, освен срещу правителството и главния прокурор, ще има и протест срещу Кошлуков, който ще се проведе пред БНТ. За втори път той е под надслов: "След Росенец да си върнем и БНТ от Доган. Оставка на Кошлуков!".

Преди дни оставката на Кошлуков поискаха дългогодишни кадри на БНТ, сред които са водещият на "Вяра и общество" Горан Благоев, Камен Алипиев, който след дълги години работа в БНТ бе освободен заради внезапно изникнала пречка с липса на нужното образование, бившият председател на СЕМ Мария Стоянова, която внезапно бе уволнена като кореспонреднт на БНТ, бившият генерален директор Уляна Пръмова, бившият водещ на предаването "Бизнес.БГ" Марио Гаврилов, чийто договор не бе подновен.То е подкрепено от общественици, духовници и хора на изкуството.

Тогава настояването им бе подкрепено от над 40 души. Сега под писмото са се подписали над 780 човека.

Според всички тях за краткото време, в което е под ръководството на Кошлуков "БНТ изгуби авторитета, който си извоюва с обективността, диалогичността и насочването на програмната тематика към нашите зрители без политическа и властова зависимост".

Сега обаче подобно на главния прокурор Иван Гешев и на правителството, Кошлуков започна да вади декларации в своя защита. Синдикатите на БНТ са излезли с позиция, в която обаче не е посочен директно конкретният повод, но се цитират три думи от писмото с настояване за оставка на Кошлуков.

"В последните няколко дни всички ние, работещите в БНТ, сме обект на системни критики, чрез които на обществото се внушава, че БНТ губи "авторитета, обективността и диалогичността си" и това до известна степен се дължало на хората в националната медия, които все повече "робуват на страха и цензурата". Категорично не приемаме подобни твърдения", заявяват синдикатите в държавната телевизия и допълват, че "БНТ винаги е била, е и ще бъде медията с най-висока степен на обществено доверие и това се дължи изцяло на екипите, на хората в нея. Тези хора са безспорни професионалисти, за които БНТ не е просто предприятие, средство за препитание, а кауза и те го доказват всеки ден със своя труд и себеотдаденост."

Интересен детайл е че, под писмото не стоят никакви имена и за обществото не става ясно кои са хората от БНТ, които не искат да бъде закачан директорът й.

Друг важен детайл е, че журналистите и водещите, които са лицата на телевизията, също не са афиширали подкрепа към Кошлуков, макар че след няколкото чистки на неудобни журналисти, независимите гласове в БНТ са под все по-сериозен натиск.

mediapool.bg