Кламер БГ - Новини: МВР пази протеста: Бийте ги, докато не им се сложат белезниците

МВР пази протеста: Бийте ги, докато не им се сложат белезниците

България

|
Пет, 17 Юли 2020г. 19:34ч.
МВР пази протеста: Бийте ги, докато не им се сложат белезниците

Арестуваният при протестите пред министерския съвет на 10 юли студент по право Евгени Марчев разказа пред бТВ как е бил бит от полицаите. Той няма обвинения, не е и задържан към момента. Разпитван е само като свидетел. От МВР не обясняват защо са го арестували. Твърдят, че по случая тече проверка, а резултатите от нея трябва да са ясни другата седмица. Побоят беше заснет от множество камери. Според МВР записите се "анализират". Единственото последствие за агресивните полицаи е, че повече няма да бъат пращани на протести.

Марчев разказа, че не е бил в първите редици на протеста. Арестуван е, след като се е опитал да помогне на паднал човек. Той загубил равновесие при сблъсъка на протестиращите с полицията. Вместо да се оттегли назад, каквато била полицейската заповед, той тръгнал към падналия. Така се оказал лице в лице с полицаите. Вдигнал ръце, за да покаже, че не е агресивен.

"Чух един глас на един, може би от ръководните служители, който организира тези полицаи. Той каза: "Хващай го тоя", разказа Марчев.

Така бил отведен зад кордона, където служител го хванал през кръста и го повалил на земята.

"Над мен застана униформен, който беше без маска и без каска и не би било трудно, ако се погледнат записите от Министерски съвет, да се установи кой е той. Той ми нанесе два или три удара точно в брадата. Те пазеха лицето и скулите ни, но горе имаме хематоми и кръвонасядания. Аз първия път не припаднах, ударите продължиха, тогава изгубих съзнание", разказа Марчев.

След това е направен неуспешен опит да бъде изправен на крака. Като не успели, полицаите започнали отново да го бият.

Евгени Марчев

"Един от ръководните полицаи каза: "Бийте ги, докато не им се сложат белезниците. И те това направиха", твърди Марчев.

Заедно с още няколко души той е бил поставен по корем на земята. На същото място било доведено и арестувано момиче, което било на протеста заедно с приятеля си.

"Най-ужасният момент беше, когато при нас дойде момичето. Единственото момиче, което беше задържано. Тя беше влачена за косата по брутален начин. Само на нея й беше разрешено да седне, ние всички бяхме проснати с лице към земята. Нейният приятел беше отляво на мен. И тогава полицаите извадиха личните си телефони. Момичето беше с разголена гръд от самото влачене. Полицаят извади собствения си телефон, започна да я гали по косата и да я снима директно. Тя го молеше да спре, той не спря".

След това били заведени при полицейски бус, където ги посрещнал друг полицай и се опитал да ги успокои с усмивка.

"Казваше ни: "Момчета, спокойно, повече няма да има бой, не се притеснявайте".

След една нощ в Трето районно Марчев е откаран в "Пирогов". Там лежи окован с белезници за леглото и полицейска охрана. Заедно с него е друг арестуван на протеста – Димитър Педев.

"Той лежи с насинено око, пълно с кръв, главата му квадратна и лежи с белезници за краката и за ръцете", разказа Марчев.

Студентът напусна "Пирогов" по свое желание въпреки препоръката на лекарите да остане под наблюдение. Диагнозата му беше комоцио.

mediapool.bg