Кламер БГ - Новини: "Демократична България": Високите съдебни такси обслужват корупцията във властта

"Демократична България": Високите съдебни такси обслужват корупцията във властта

България

|
Пет, 17 Юли 2020г. 18:01ч.
"Демократична България": Високите съдебни такси обслужват корупцията във властта

"Демократична България" призова депутатите да отхвърлят огромното увеличение на съдебните такси, предвидено в проекта за промени на Административнопроцесуалния кодекс (АПК). Формацията напомня, че промените в закона са внесени без обществено обсъждане, без реална оценка на въздействието и без ясно авторство.

"Това се прави под благовидния предлог, че така се работи за електронизация на правосъдието и ограничаване на недобросъвестните обжалвания. Много обезпокоителен е стремежът на мнозинството в парламента, без реален дебат и ударно, преди ваканцията си, да изгласува предлаганите промени, въпреки широкото обществено недоволство", казва дясноцентристрката коалиция.

Според ДБ рязкото увеличаване на таксите за обжалване на решения на административни органи е в унисон с желанието на управляващите за "свръхдържава, която не подлежи на контрол от никого".

"В българските, а и във всякакви други условия, това води до тотален размах на корупционни схеми, подаръци за олигарсите, и в крайна сметка ще загубим милиарди, а схемите на властта ще доведат до дефицити, повишени данъци и унищожена природа. Защото държавните органи никъде по света не са безгрешни, а напротив – често се поддават на всякакви зависимости. Особено когато знаят, че няма пред кого да отговарят за действията си", се казва в позицията.

В нея се допълва, че възможността на контрол върху решенията на държавните органи е един от малкото легитимни инструмент за ограничаване на произвола на властта, който стои в основата на демокрацията и обществения контрол върху публичните ресурси.

"Изземването му ще означава своеволие и триумф на самодържавието. Известно ни е, че понякога се злоупотребява с обжалвания, нерядко и с цел рекет. Но тази практика не може да се премахне с тоталната забрана на конституционното право на гражданите да защитават правата си в съда", допълва "Демократична България".

Според формацията много по-ефективно решение би било засилването на независимостта и капацитета на съдебната власт,така че делата да се решават бързо, качествено и справедливо, вместо държавните такси за обжалване на актовете на властта да се увеличат между 18 и 90 пъти. Така размерът им би нараснал от сегашните 10лв. до 4500лева.

Сега съществуващите основни съдебни такси по административни дела са в размер на 5 лева за граждани и 10 лева за неправителствени организации. Проектът предвижда обикновената такса в касационното производство за граждани да стане 70 лв., като при дела, свързани със социално, пенсионно и здравно осигуряване, таксата е 30 лв. Едновременно с това е предложен механизъм за пълно освобождаване от такси.

Сериозен проблем са въведените пропорционални такси, които ще важат в общия случай. Те са 0.8% от материалния интерес, но са ограничени до 1700 лв. за граждани и 4500 лв. за гражданските организации.

Тази такса ще се плаща от гражданите от организации по всяко дело с материален интерес над половин милион лева, което практически са повечето дела срещу централната и местната власт.

mediapool.bg