Кламер БГ - Новини: Оставка на шефа на общинския строителен контрол заради навесите на Пламен Георгиев

Оставка на шефа на общинския строителен контрол заради навесите на Пламен Георгиев

България

|
Ср, 26 Юни 2019г. 17:24ч.
Оставка на шефа на общинския строителен контрол заради навесите на Пламен Георгиев

Дългогодишният шеф на дирекция "Общински строителен контрол" в Столичната община арх. Влади Калинов напусна поста заради скандала със застрояването на терасата-покрив на антикорупционния шеф Пламен Георгиев.

Калинов се е оттеглил след разговор с кмета Йорданка Фандъкова, която не останала удовлетворена от обясненията му защо е прекратил процедурата по издаване на заповед за премахване на построените без строителни книжа навеси на терасата в апартамента на Георгиев.

За оставката на Калинов Фандъкова съобщи пред журналисти и във фейсбук профила си. От думите ѝ се разбра, че тя самата смята постройките от 50 кв. метра за незаконни и затова трябва да се издаде заповед за премахването им.

В понеделник стана ясно, че арх. Калинов е спрял процедурата по събарянето на постройките, въпреки че проверка на район "Слатина" показа, че те са направени без строителни книжа - проект и и разрешение за строеж. Шефът на строителния контрол обаче се мотивира, че строежът, заедно с навесите, е въведен в експлоатация без забележки през 2007 г. от тогавашния архитект на район "Слатина". А практиката показвала, че актове за събаряне на подобни постройки не издържат в съда.

Заради действията на Калинов от Камарата на архитектите в България поискаха проверка на работата му заради прикриване на незаконно строителство. От организацията припомниха, че според Закона за устройство на територията незаконни са строителни обекти и части от тях, които се правят без строителни книжа. Такива постройки трябва да се премахват.

"Извиках арх. Калинов и главния архитект за обяснение за спирането на процедурата по премахване на незаконните постройки. Не останах удовлетворена от тях, но в същото време арх. Калинов подаде оставка", обяви Фандъкова в сряда. Добави, че аргументите на арх. Калинов били процедурни.

Тя добави, че проверката на навесите ще продължи с ново разглеждане на случая от общинския строителен контрол. "Аз лично съм виждала документацията, когато районният кмет и районният архитект вземаха решение. Смятаме, че те имат основание за издаването на констативния акт (за незаконно строителство - б.а.) и смятам, че трябва да се издаде заповед за премахване", обясни Фандъкова.

"Нарушенията са допуснати още през 2007 г. по време на въвеждането в експлоатация. От тогава датира проблема, но просто сега е констатиран, но не трябва да се пренебрегва, че има такъв", каза още кметът. А във Фейсбук написа: "Фактите са такива, каквито са, и никой няма интерес от това да бъдат прикривани и премълчавани".

По повод искането на Камарата на архитектите за проверка на работата арх. Калинов и на оглавяваната от него дирекция Фандъкова отговори, че непрекъснато прави проверки по сигнали, а вътрешният одит на общината скоро бил проверявал звеното за строителен контрол.

Главният архитект Здравко Здравков, под чиято шапка е общинският строителен контрол, запазва поста си. Във вторник пред Mediapool той отказа да коментира действията на подчинения си арх. Влади Калинов.

Терасата и постройките върху нея влязоха във фокуса на общественото внимание заради разминаването между имотната декларация на Георгиев и документите за собственост на апартаментите му. Тогава Георгиев се оправда с това, че терасата всъщност е покрив, което я прави обща част, а не негова лична собственост и затова не фигурира в имотната му декларация. Според общината обаче е безспорно, че тя е част от апартамента на антикорупционния шеф. И според район "Слатина", и според общинския строителен контрол обаче терасата безспорно е собственост на Георгиев, а не на всички собственици в сградата.

mediapool.bg