Кламер БГ - Новини: КПКОНПИ е проверявала през пръсти "Апартаментгейт"

КПКОНПИ е проверявала през пръсти "Апартаментгейт"

България

|
Ср, 26 Юни 2019г. 19:04ч.
КПКОНПИ е проверявала през пръсти "Апартаментгейт"

Антикорупционната комисия КПКОНПИ, която месеци наред проверяваше как правосъдният министър Цецка Цачева си е купила жилище от фирма "Артекс", е пропуснала, че тя изобщо не е гласувала за законовата поправка, благодарение на която дружеството продължи строежа на един от най-известните си обекти – "Златен век". Въпреки това в решението им е записано, че Цачева е подкрепила текста, което не представлява конфликт на интереси, съобщи Свободна Европа. За решението е гласувал Цветанов, а обяснението защо двамата не са в конфликт на интереси е, че са изпълнявали депутатските си задължения.

Става дума за текст в Закона за устройството на територията (ЗУТ), приет от парламента на 25 януари 2017 г. С изменението беше удължен двойно срокът на валидност на разрешенията за строеж на обекти от първа и втора категория, какъвто е небостъргачът "Златен век". Текстът беше прокаран между първо и второ четене от депутата от ГЕРБ Александър Ненков, а сред гласувалите в подкрепа на изменението е и Цветан Цветанов. Именно тази поправка беше използвана като основание за изграждането на сградата. По старите законови правила фирмата трябваше да иска презаверяване на разрешението си за строеж, тъй като срокът му беше до края на 2017 г.

Според КПКОНПИ Цачева също е гласувала "за" поправката. Справка от системата на парламента обаче сочи, че тя изобщо не е присъствала в Народното събрание. Стенограмата на вота показва, че срещу името на народния представител Цецка Цачева е посочена „0“, което означава, че тя изобщо не е натиснала бутона за гласуване, съобщава Свободна Европа.

Информацията за това кой как е гласувал е публична и лесно достъпна. Затова и няма обяснение за грешката на КПКОНПИ. От комисията не казват колко техни служители са били ангажирани с тази проверка. А за грешката при проверката обясняват, че информацията за гласуванията е намерена "точно както го правят журналистите – от парламентарна справка".

mediapool.bg