Кламер БГ - Новини: Омбудсманът поиска прокурорска проверка как се харчат парите за Хитрино

Омбудсманът поиска прокурорска проверка как се харчат парите за Хитрино

България

|
Пет, 21 Септ 2018г. 19:02ч.
Омбудсманът поиска прокурорска проверка как се харчат парите за Хитрино

Прокуратурата да направи пълна проверка как се харчат парите, предоставени за възстановяване на пострадалите къщи в Хитрино от взривовете на влаковите цистерни в началото на декември 2016 г., поиска националният омбудсман Мая Манолова по време на среща в петък с обвинител номер 1 в държавата Сотир Цацаров.

Сред трагедията, взела седем жертви, пари за справяне с последиците отпусна Министерството на труда и социалната политика, Българският червен кръст организира дарителска кампания, също такава бе предприета и от общината в Хитрино.

Местните жители обаче се оплакват, че предоставените пари не се използват по предназначение, обясни след разговора с Цацаров Манолова пред журналисти. По време на нейна мобилна приемна в Хитрино хората изразили недоволство и притеснения от липсата на публичност и прозрачност за начина, по който са изразходени 5-те милиона лева, отпуснати от фонд "Социална закрила“ на социалното министерство.

"Споделиха притеснения и тревоги във връзка с това, че според тях, са извършвани ремонти на сгради, които не са били пострадали, на сгради, които са необитаеми, а в същото време ремонти на пострадали сгради или не са започнати, или изобщо не са довършени. Те имат своите съмнения, гражданите бяха гневни, над 100 души присъстваха в моята приемна, подадоха се близо 70 жалби, има огромно недоволство. Хората искат пълна прозрачност и щателна проверка за това как са изразходвани средствата, които са вложени в ремонтите в Хитрино“, обясни омбудсманът.

Тя посочи, че постъпилите по даритечската сметка на БЧК 2.076 млн. лв. са били изразходвани след решение на Национален обществен съвет,

председателстван от самата Манолова и председателя на БЧК

Христо Григорови включващ представители на медии и институции. Към начина на харченето на тези пори нямало никакви забележки, допълни Манолова. Тя обясни, че тези средства са били основно насочени към обзавеждане и към закупуване на електроуреди от самите граждани като са били осребрявани фактурите им за закупените стоки. Въпреки това на Цацаров са предадени всички документи, протоколи, отчетност по дарителската кампания, за да няма съмнение за тенденциозност, обясни Манолова.

Тя обаче призова да се разследва и изразходването на средствата от общинската дарителна сметка, тъй като хората в Хитрино имали въпроси за тяхното харчене.

Общественият защитник каза още, че е готова да предостави на прокуратурата всички жалби на гражданите от Хитрино, след тяхното изрично съгласие.

mediapool.bg