Кламер БГ - Новини: Журналистът Иван Бедров оглави българската секция на "Свободна Европа"

Журналистът Иван Бедров оглави българската секция на "Свободна Европа"

България

|
Съб, 22 Септ 2018г. 12:42ч.
Журналистът Иван Бедров оглави българската секция на "Свободна Европа"

Един от най-изтъкнати български журналисти - Иван Бедров, ще ръководи българската секция на радио "Свободна Европа", съобщи медията.

В момента Иван Бедров е зам.-главен редактор на "Клуб Z". Той вече е работил в Свободна Европа като репортер. Освен това той има опит като тв водещ в бТВ и RE:TV, както и като коментатор в Дойче веле и още няколко сайта.

В официалното съобщение на групата, финансирана от Конгреса на САЩ, се посочва, че Бедров ще заеме поста си на 15 октомври. Според съобщението Сабина Фати, която и в момента работи за румъноезичната секция на Радио "Свободна Европа"/Радио "Свобода" за Молдова, ще оглави от 1 октомври подновената дейност за Румъния.

До края на годината двете нови редакции трябва да заработят от София и Букурещ от изцяло цифрови платформи - интернет сайт и "активно присъствие във водещите социални мрежи в партньорство с други местни независими медии". От декември 2018 г. медията ще публикува мултимедийни репортажи и анализи на български и румънски език и ще си партнира с местни медии, за да насърчи даването на отчет пред обществото и да се разобличават фалшивите новини.

"Свободна Европа" се връща в България 14 години, след като медията си определи, че България се е превърнала в демократична държава. Решението за възстановяване на дейността идва в момент на силен спад на позициите на страната във всички класации за свобода на словото и качество на журналистиката.

mediapool.bg