Кламер БГ - Новини: Общината задейства процедурата за нов стадион на ЦСКА

Общината задейства процедурата за нов стадион на ЦСКА

България

|
Пет, 13 Септ 2019г. 16:55ч.
Общината задейства процедурата за нов стадион на ЦСКА

Столичната община в лицето на главния архитект Здравко Здравков е издала виза за проектиране за реконструкция и основен ремонт на стадион "Българска армия" в Борисовата градина. Така се задвижва процедурата за изготвянето на проект, евентуалното му приемане и издаване на разрешение за строеж за стадиона, ползван от футболния клуб ЦСКА-София.

Собствениците на клуба Гриша Ганчев и Юлиан Инджов искат на практика да направят нов стадион на "Българска армия", който да е с по-голям капацитет и да отговаря на съвременните изисквания. Идеята е местата за зрителите да бъдат увеличени за сметка на лекоатлетическата писта.

Визата за проектиране е издадена на 12 септември, а за това съобщи министърът на спорта Красен Кралев, който подкрепя искането на футболния клуб за нов стадион в Борисовата градина.

"Това е първата важна стъпка към създаване на съвместно дружество и съответно сключване на дългосрочно сътрудничество между държавата и "ЦСКА-София", каза Кралев. По думите му сроковете за това партньорство зависят от инвеститора в лицето на футболния клуб.

Стадион "Българска армия" е собственост на държавата в лицето на Министерството на физическото възпитание и спорта, а футболният клуб плаща наем за ползването му, както и има ангажимент за инвестиции. От думите на Кралев се разбира, че плановете са държавата и ЦСКА да направят обща фирма за реконструкцията на стадиона. Малко по-късно от клуба съобщиха, че преговорите с министерството за общото дружество са почти приключили. От него става ясно, че държавата ще внесе като апортна вноска правото на собственост върху стадион "Българска армия" и тренировъчната база "Панчарево", а ЦСКА от своя страна равнопоставено ще внесе и осигури финансовите средства и инвестиции, необходими за цялостното завършване на съоръжението в модерен и функционален вид, отговарящ на най-високите критерии на УЕФА. Така "Българска армия" и тренировъчната база вече ще са собственост на съвместното дружество с ЦСКА.

Издадената виза за проектирането на стадиона трябва да бъде съгласувана с Министерството на културата, тъй като Борисовата градина има защитен статут. Трябва да се консултира и с авторите на проекта за подробен устройствен план на парка. Документът все още не е приет, а бъдещето на "Българска армия" беше сред най-дискутираните теми при публичното му обсъждане.

В първоначалния проект за устройствен план беше посочено, че се допуска само изграждането на козирки на двата големи стадиона в Борисовата градина - "Българска армия" и Националният стадион "Васил Левски". Това предизвика първо недоволството на спортния министър и на ЦСКА.

Кметът Йорданка Фандъкова и представителите на ГЕРБ в общинския съвет обаче заявиха, че в парка не трябва да се строи, а стадионите могат само да бъдат ремонтирани, но да запазят настоящия си капацитет и да останат в съществуващите граници. Според автора на проекта за устройствен план много трудно в Борисовата градина ще се направи стадион, който да отговаря на изискванията на УЕФА, тъй като има проблем с достъпа с автомобили до съоръжението.

В последните седмици обаче кметът Фандъкова обяви, че няма проблем и в момента "Българска армия" да се модернизира. След това от ЦСКА заявиха, че получили уверение от главния архитект Здравков, че съвсем скоро той ще издаде виза за проектиране.

Сега Кралев обясни, че паралелно с изработването на инвестиционния проект за стадиона започва и създаването на съвместно търговско дружество между министерството и ЦСКА.

Всъщност настоящият спортен министър вече е участвал в подобна схема, но от името на частния собственик. Той беше президент на варненския "Черно море", след като футболният клуб беше купен от "Химимпорт" през 2004 г. Кралев ръководи клуба до 2007 г., а през 2005 г. община Варна и "Химимпорт" стават официални партньори в дружеството "Спортен комплекс – Варна" АД. Общината апортира цялата собственост върху терените на градския стадион "Юрий Гагарин" в новото дружество. Обещанието на "Химимпорт" е да построи новия стадион за нуждите на града. Плановете са "Черно море", ръководен тогава от Красен Кралев, да играе на този стадион.

С апорта община Варна на практика губи земята, защото взема миноритарен дял в "Спортен комплекс – Варна" – 35% срещу 65% за "Химимпорт". През 2007 г. стадион "Юрий Гагарин" е срутен, а през 2008 г. е даден официален старт на изграждането на стадион "Варна". Реално обаче строителството започва шест години по-късно. Оправданието за отлагането е световната икономическа криза, а впоследствие – и наличието на подпочвени води.

Единадесет години по-късно стадионът не е готов и не е ясно кога ще бъде готов.

"ЦСКА - София" беше създаден след обединението на отборите "Литекс" и "Чавдар" (Етрополе), след като предишното дружество затъна в дългове и Ганчев се отказа да го оздравява. По-голямата част от феновете разпознаха този тим, но в същото време бе създаден и друг клуб ЦСКА 1948, който тази година се състезава в "Б" група.

mediapool.bg