Кламер БГ - Новини: Би Би Си: Българските медии обединени в бунт срещу "порно журналистиката"

Би Би Си: Българските медии обединени в бунт срещу "порно журналистиката"

България

|
Пет, 13 Септ 2019г. 18:11ч.
Би Би Си: Българските медии обединени в бунт срещу "порно журналистиката"

В материал със заглавието "Българските медии обединени в бунт срещу порножурналистиката" Би Би Си описва реакцията на българските медии срещу публикацията на "Пик", целяща да дискредитира един от кандидатите за кмет на София.

"Асоциацията на европейските журналисти започна инициатива, придружена от хаштага #БезПорноЖурналистика, с искане институциите, партиите и частните компании да бойкотират новинарски сайтове, които използват неетични практики", пише в публикацията си журналистката Краси Туиг.

Тя е описала и декларацията, която обедини повече от 30 медии и над 100 журналисти в лично качество "Днес е денят", в която се настоява да се сложи граница между журналистиката и публикации, несъвместими с професията.

"Работата ни, честта ни, етиката и правилата ни нямат нищо общо с опита да бъде дискредитиран един от участниците в кампанията за кмет на София по несъвместим с професията ни начин. Това не е журналистика. И ние категорично се противопоставяме на опитите да се нарича така. Още по-категорично възразяваме срещу онези партии и отделни политици, които легитимират подобни "медии"", като им дават интервюта, канят техни представители на събитията си, плащат им за рекламни и PR кампании по време на избори", цитират от Би Би Си текста на декларацията.

Медията е цитирала позицията на президента Румен Радев, с която осъди "замърсената медийна среда" в страната и "целенасоченото разбиване на професионалните и етични стандарти в българската журналистика". Припомнят се и критиките му към политици и партии, които публично осъждат тази "грозна” практика, а в същото време легитимират извършителите чрез тяхната подкрепа и покровителство.

Цитирана е и позицията на кандидата за кмет на София от "Демократична България" Борислав Игнатов, който определи публикуването на снимките като "чудовищна атака". "Няма да се откажа, напротив, ще продължа кампанията си с повече решителност...Заставам до момичето си и я обичам", се цитира написаното от Игнатов във Фейсбук.

Би Би Си посочва, че снимките не са махнати от сайта, а оттам излизат с дълги тиради и нападки срещу критиците.

"Пик" отговори на лавината от критики като остана зад първоначалното си решение и отказа да сваля снимките. Сайтът публикува продължителна тирада срещу своите критици, маркирайки ги като "профани, шутове и мошеници", както и като "представители на американизма в България", пише Би Би Си и подчертава, че текстът в "Пик" завършва с призив Игнатов да напусне състезанието.

"Публикуването на снимките изглежда прекрачи границите на толерантността на обществото към неетичната журналистика ", се посочва в текста.

Припомня се и незавидната позиция, която България заема в класацията на "Репортери без граници" за свободата на изразяването - най-ниската в Европейския съюз. Подчертано е още, че "Пик" е бил осъждан да плаща на много отделни личности и компании през годините.

"При един такъв случай софийски съд постанови през 2018 г., че ПИК трябва да изплати обезщетение на журналиста и активист Николай Стайков за кампания за оклеветяването му. "Свободата на словото не е абсолютна", реши съдът и изключи от нея разпространението на невярна информация, засягаща лични граждански и човешки права ", пише в материала.

От медията посочват, че след безпрецедентния отпор срещу публикуването на изображенията, няколко политически партии обявиха, че ще изключат онлайн агенцията ПИК от предизборната си кампания. Премиерът Бойко Борисов потвърди, че това ще направи и неговата партия ГЕРБ.

"Освен гнева, има и надежда за промяна. Привържениците на медийната инициатива са категорични, че ще се борят за изчистване на българската журналистика от неетични практики и организират протест", пише Би Би Си.

И припомня, че президентът изрази подобно настроение в изказването си: "Надяваме се, че това ще бъде началото на дебат, който ще доведе до лечебен процес в българската журналистика."

mediapool.bg