Кламер БГ - Новини: Обвинените за парични преводи към терористи остават в ареста

Обвинените за парични преводи към терористи остават в ареста

България

|
Вт, 29 Ян 2019г. 18:06ч.
Обвинените за парични преводи към терористи остават в ареста

Петимата обвиняеми за участие в престъпна група, правела парични преводи, с които са се финансирали терористични организации, остават за постоянно в ареста. Това реши апелативният спецсъд във вторник.

Определението е окончателно. В него е записано, че има достатъчно доказателства срещу петимата и че има опасност те да се укрият или да извършат друго престъпление.

Атеф Хасра, Сулейман Али, Исения Асенова, Абдалхай Халум и Мустафа Алиибрахим бяха арестувани при операция на спецпрокуратурата. Според разследващите те са използвали системата "хавала", за да правят парични преводи към чужбина. Средствата са стигали до хора, които осигуряват логистиката и финасирането на терористични организации, заяви след ареста им зам.-главният прокурор Иван Гешев.

"При едно лице хавалдар, това е арабският термин, идват определени хора, които носят определени суми и ги дават на това лице и искат тази сума да пристигне примерно на другия край на света. Няма физическо преместване на пари. Оставят ги при това лице хавалдар, той им дава или код, или определена информация, с която лицето, което ще ги получи в другата държава, се легитимира пред друго такова лице хавалдар, което се занимава с тази ситуация", обясни той.

mediapool.bg