Кламер БГ - Новини: София пак заобикаля забраната за заменки в името на "обществения интерес"

София пак заобикаля забраната за заменки в името на "обществения интерес"

България

|
Ср, 30 Ян 2019г. 08:49ч.
София пак заобикаля забраната за заменки в името на "обществения интерес"

С мотива за решаване на сериозен обществен проблем столичните общински съветници са напът да направят поредната заменка на общински имот с частен, въпреки че формално този вид сделки са забранени по закон. Схемата е - частно дарение към общинската фирма "Софийски имоти" и дарение от общинското дружество на частната компания.

Заменяните имоти се намират на апетитни места в София - частният терен е в кв. "Лозенец", а общинският - близо до парка "Възраждане" и "Мол София". Разликата в оценката на двата терена обаче е повече от два пъти (цена на кв. метър). Другият проблем е, че общинският парцел е един от добрите инвестиционни активи на "Софийски имоти". А дружеството реално ще загуби от сделката, тъй като плановете на местната власт са, след като придобие терена в "Лозенец", да го даде на близкото училище.

Друг проблем е, че общинарите са напът да разрешат сделка с фирма, в чиято управа е роднина на областния управител на София-град Николай Пехливанов. Пехливанов пък би трябвало да упражни контрол върху законността на решението. Това не е първият подобен случай. Преди време общинският съвет даде зелена светлина за замяна на имот, който беше на фирма, свързана с бащата на Пехливанов - Янко.

Мотивите и сделката

Сделката за замяна на терените е по предложение на кмета на "Лозенец" Любомир Дреков и на общинския съветник Борислав Борисов (ГЕРБ). С нея се предлага имот от 2 дка на фирмата "БЛД 44" в кв. "Лозенец" да бъде заменен срещу терен на "Софийски имоти" от близо 5.8 дка, който се намира в "Зона Б-5-3" в район "Възраждане".

Общинският терен се намира близо до бул. "Ген. Скобелев" и "Мол София" (мястото с паркирани автомобили). Сн.: Google maps

Мотивът е, че "БЛД 44" иска да строи жилищна сграда на терена си, който на практика се намира в двора на 139-о училище "Захарий Круша". След огласяването на намеренията преди около две години, местните хора се вдигнаха на протест. С мотива да се реши сериозен обществен проблем се предлага и заобикаляне на забраната за заменки.

Теренът на "Софийски имоти" в кадастралната карта.

Подготовката на сделката тече от доста време. Тя започна с промени на устройствения план на общинския имот по искане на бъдещия му собственик "БЛД 44". Така от терен за поликлиника и учебен център, той беше отреден за жилищно строителство. Според оценките на него могат да бъдат направени сгради с над 20 хил. кв. метра разгърната застроена площ. Сега общинският терен е оценен на почти 12.14 млн. лева или 1071 евро на кв метър.

Частният имот от 2 дка, в който има и сграда от 740 кв. метра разгърната застроена площ, се оценява на 9.948 млн. лева или 2566 евро на кв. метър. Според оценката той може да бъде застроен с близо 7000 кв. метра. Интересното е, че настоящият собственик на терена го е купил за 3.765 млн. лева без ДДС.

Сградата с неправилна форма е съществуващото застрояване в имота на "БЛД 44".

На заседанието на общинската комисия по бюджет цената на общинския имот, определена от съветници от опозицията като подценена, беше увеличена със 70 000 лева по предложение на Иван Таков от БСП. Така частният собственик ще трябва да доплати около 2.27 млн. лева на общината по замяната.

Идеята на местната власт е, след като придобие частния терен, да го даде на близкото училище и така да успокои родители и учители.

Проблеми

Точно това намерение обаче може да се окаже проблем - най-вече за "Софийски имоти". "От активите на дружеството ще излезе един доста добър от инвестиционна гледна точка имот, но това е за да се защити обществения интерес", обясни директорът на дружеството Димитър Шивачев пред комисията по бюджет и финанси към общинския съвет. Шивачев все пак помоли да се помисли как да се оформи бъдещото предоставяне на терена в "Лозенец" на 139-о училище.

Частният терен в кадастралната карта.

Проблемът е, че ако това стане безвъзмездно, "Софийски имоти" не само ще остане без терен, но ще трябва и да върне целия ДДС по сделката, "който никак не е малък". Освен това подобен ход ще се третира като избягване на плащане на дивидент и компанията ще трябва да плати 10% върху сделката като корпоративен данък и още 5 на сто като данък дивидент.

Казусът ще се решава в последствие, стана ясно от обясненията в комисията.

С кого е сделката

Компанията "БЛД 44" е част от групата на строителното дружество "БЛД". В управата на дружеството е Христо Илиев. Неговата сестра е жена на областния управител на София-град Николай Пехливанов.

Пехливанов трябва да контролира законността на актовете на Столичния общински съвет, включително и на бъдещата замяна на терена на "БЛД 44".

Това не е първата сделка на общината с фирма на роднина на Пехливанов. През лятото на миналата година съветниците решиха да заменят общински терен в "Младост 4" за имот на дружество, чиито краен собственик беше Янко Пехливанов - баща на областния управител. Този парцел беше даден срещу придобиването на имот в "Младост 1", за чието застрояване имало постъпили много жалби.

Поправка на друга заменка

Общинарите ще гласуват и поправка в параметрите на друга заменка, направена по модела на насрещните дарения. Също през лятото на миналата година от петия път те успяха да одобрят сделка за частен имот в район "Слатина" отново с мотива, че така се решава обществен проблем и се тушира недоволството срещу застрояване на зелена площ.

Местната власт размени този имот, собственост на фирмата "Агора-Ин" на арх. Венцислав Дучев, с два терена - на ул. "Русалийски проход" в "Лозенец" и в кв. "Подуяне". При реалното осъществяване на сделката обаче се оказало, че в документите по нея има неточности. За това сега се налага решението за насрещните дарения да бъде променено и площта на частния имот да бъде намалена с около 120 кв. метра. Оказало се, че те са собственост на ЧЕЗ и на тях трябва да се прави трафопост.

Площта на общинските терени също е завишена с по 10 и 20 кв. метра, а доплащането, което частната фирма трябва да направи по замяната, е вдигнато с около 70 000 лева. "Тази сделка беше направена с мотива, че трябва да се действа бързо, тъй като частният собственик има всички документи и може веднага да започне да строи. Сега се оказва, че това не е така", коментира съветникът Войслав Тодоров (коалиция "Сердика").

mediapool.bg