Кламер БГ - Новини: Никола Груевски изчезна преди да влезе в затвора

Никола Груевски изчезна преди да влезе в затвора

България

|
Пон, 12 Ноем 2018г. 09:48ч.
Никола Груевски изчезна преди да влезе в затвора

Бившият македонски премиер Никола Груевски изчезна точно преди властите да го отведат в затвора, за да си излежи присъдата. Местните медии съобщават, че той е е в неизвестност от петък следобед. Съпругата му Боркица Груевска обяснява, че той не е в дома си в Скопие и мобилният му телефон е изключен.

Десетки македонски журналисти чакаха пред затвора в македонската столица, за да заснемат въвеждането на Груевски за изтърпяване на присъдата. Той бе осъден окончателно на две години затвор за доставка на луксозна лимузина “Мерцедес“ по аферата “Танк“.

Куриер на съда три пъти е посещавал жилището на бившия премиер, за да му връчи заповедта за задържане, но не го е намерил в дома му.

В неделя Наказателният съвет отхвърли последната жалба на защитата му и по тази причина той трябваше да започне да изтърпява присъдата си.

Като бивш държавен служител Груевски има право на охрана, осигурена от вътрешното министерство. Не е ясно дали тази охрана в момента е с него.

Последната му публична поява е отпреди четири дена. През изминалата нощ е проведено извънредно заседание на Изпълнителния комитет на партията на Груевски - ВМРО-ДПМНЕ. Партията отхвърля твърденията за бягство като спекулации. В момента Груевски е обвиняем по три дела, свързани със злоупотреба с власт, включително за незаконно подслушване.

По делото “Танк“ бившият вътрешен министър на Македония - Гордана Янкулоска, беше осъдена на шест години затвор.

mediapool.bg