Кламер БГ - Новини: Лозан Панов: Призоваването ми от антикорупционната комисия грубо нарушава закона

Лозан Панов: Призоваването ми от антикорупционната комисия грубо нарушава закона

България

|
Пон, 12 Ноем 2018г. 11:34ч.
Лозан Панов: Призоваването ми от антикорупционната комисия грубо нарушава закона

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов отхвърли “поканата“ за даване на обяснения пред антикорупционната комисия (КПКОНПИ) с аргумент, че тя “грубо нарушава конституционния принцип на разделение на властите“. Позицията на Панов бе разпространена от пресцентъра на ВКС в понеделник.

ВКС съобщава, че на 7 ноември в отсъствието на Панов поради командировка, “поканата“ е била връчена на Павлина Панова, която е заместник на председателя на ВКС и бъдещ конституционен съдия. Устно на съдия Панова изрично е обяснено, че поканата е адресирана до съдия Лозан Панов в качеството му на шеф на съда

В същото време в писмото на антикорупционната комисия е цитиран Правилника за устройството и дейността на КПКОНПИ. Той регламентира призоваването и вземането на обяснения от граждани.

“Цитираните норми не предвиждат хипотеза за призоваване на председател на съдебна институция. С оглед на това е недопустимо един председател на съд да бъде призоваван по този ред от държавен орган, чиито актове подлежат на

съдебен контрол. Подобен подход грубо нарушава конституционния принцип на разделение на властите и същността на правовата държава. Намирам, че няма правно основание за явяването ми в сградата на КПКОНПИ на посочената дата“, се казва в позицията на Лозан Панов.

До проверката на КПКОНПИ се стигна, след като комисията бе сезирана от Националната агенция по приходите (НАП).

Данъчнитенаправиха две проверки на Лозан Панов. Първата приключва през януари 2018 г. със заключение, че не са установени невнесени или укрити данъци и други нарушения на данъчните закони. Три месеца по-късно, неясно защо, НАП решава да започне пълна данъчна ревизия за същия период. Тя завършва със странен данъчно-ревизионен акт от 18 септември, според който Панов дължи 16 000 лв. данък върху доходите си.

НАП смята, че Лозан Панов не е декларирал няколко хонорара, които е получил за лекции и конференции - от Националния институт на правосъдието (НИП), издателство "Труд и право" и "Вестникарска група България", фирмата - издател на "24 часа".

В единия случай НАП вижда, че има превод от физическо лице, който Панов не е декларирал. За същата година той е декларирал приход в същия размер от "Труд и право", но данъчните не са изискали основанието за преводите, за да видят, че няма нищо нередно, казва Панов.

Идентичен е казусът с хонорара, получен за участието на Панов в кръгла маса за лекарските грешки, организирана от "24 часа". Той е декларирал прихода в декларацията от "Вестникарска група България", но НАП приемат, че има друг доход, тъй като има превод (с размера на хонорара), направен от Инвестбанк - банката, която кредитира издателя на "24 часа" Венелина Гочева.

НАП подлага под съмнение и доходите, които Панов получава от наем. В един от преводите, които наемателят прави, той превежда освен наема (450 евро) и дължими на собственика разходи за ремонт и режийни (1500 евро) - обстоятелство, което е посочено в основанието на превода и страните са се споразумели с анекс.

НАП приема, че става дума за недекларирани 1500 евро приход от наем. "Това е пореден пример за избирателното подбиране на доказателства от страна на органите по приходите в моя вреда", коментира заключението на данъчните Лозан Панов. Той обръща внимание, че възстановяването на разходи за ремонт и за режийни разноски не е облагаем доход съгласно разяснения на самата НАП от 2016 г.

Данъчните намират проблем и с приходите от наем на Лозан Панов от апартамент на майка му. Става дума за жилище, от което той е наследил 1/6, но се отдава по наем от родителя му. НАП приема, че тъй като Панов е собственик на 1/6 от жилището, той също дължи данък върху наема.Панов казва, че майка му е декларирала целия наем и внесла дължимия наем.

"След като доходът е деклариран и обложен, той не може да бъде квалифициран като "недеклариран доход" за целите на облагането по особения ред. Твърденията в обратния смисъл са абсурдни и лишени от елементарна житейска логика", аргументира се в жалбата си председателят на ВКС.

Най-странният случай е с дървено бунгало край Варна, коетое сравнено с апартамент и ресторант. Според НАП, дървено бунгалос размер 37 кв.м, струва 122 000 лв. Данъчните приемат, че цената, посочена в нотариалния акт и преведена по банка (26 хил. лв.), е шест пъти по-ниска от реално платената. Експерта Маргарита Поповаизползва за сравнение апартамент в жилищен блок в другия край на Варнаи ресторант на плажа. Лозан Панов дори не притежава целия парцел, върху който е построено бунгалото.

mediapool.bg