Кламер БГ - Новини: Наркобанда разпространявала дрога с куриерски пратки

Наркобанда разпространявала дрога с куриерски пратки

България

|
Четв, 26 Окт 2023г. 16:51ч.
Наркобанда разпространявала дрога с куриерски пратки

Шефът на столичната полиция Любомир Николов. Снимка: БГНЕС

Полицията е разбила престъпна група за разпространение на наркотици, използвала куриерски услуги, за да изпраща пратките на дилърите си, съобщиха от МВР и прокуратурата. Базата им е била в софийското село Герман, където наркотиците се разпределяли на дози и са се произвеждали таблетки екстази.

"Самото разпространение е ставало посредством поръчки чрез специално създадени канали в мобилни приложения, а самите доставки са извършвани посредством автомати за куриерски услуги", обясни зам-.градският прокурор на София Иво Илиев.

Според началника на столичната полиция Любомир Николов са използвани и групи в "Телеграм". Плащанията са правени с биткойни като купувачът е снимал разписка и е я пращал като доказателство. Групата е следена от няколко седмици, обясни той.

"Дилърът отива и оставя дозата на избрано от него място като фотографира мястото. По този начин се къса връзката между клиент и дилър и разкриването на престъплението става още по-трудно", разказа Николов.

Във вторник полицаи са атакували къщата в Герман. Там са намерени 20 килограма марихуана, 1 килограм кокаин, 4 килограма амефетамин, 1 килограм метамфетамин, 4 килограма хашиш и 3 килограма хероин.

"Отделно от това в подземно помещение в съответната база намерихме два картечни пистолета, един „Калашников“ и два бойни пистолета. Също така бяха открити и две бойни гранати", разказа шефът на СДВР.

Преди това са задържани и няколко дилъри в различни градове. При акцията във вторник

са арестувани общо 7 души.

Според главния секретар на МВР Живко Коцев групата се занимавала и със силови действия освен с наркотрафик.

"Можем да си отговорим с това незаконно огнестрелно оръжие какво може да се причини, ако се използва", коментира той.

mediapool.bg