Кламер БГ - Новини: Нидерландия ще вдигне ветото за Шенген при положителна оценка на ЕК

Нидерландия ще вдигне ветото за Шенген при положителна оценка на ЕК

България

|
Четв, 26 Окт 2023г. 18:29ч.
Нидерландия ще вдигне ветото за Шенген при положителна оценка на ЕК

Марк Рюте, сн. ЕПА/БГНЕС

Премиерът на Нидерландия Марк Рюте допусна възможност страната му да вдигне ветото върху присъединяването на България в Шенген, ако Европейската комисия даде положителна оценка за готовността ни да влезем в зоната за свободно пътуване.

"Знаем, че българският премиер Николай Денков и неговото правителство работят много усилено за приемането на България в Шенген. Трябва да видим каква ще бъде оценката на Европейската комисия през декември. Трябва да бъде точна и честна оценка, без захаросване, без премълчаване. Знам, че председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен работи в границите на стриктното и справедливото. Ако са изпълнени условията - да, ако не са – не", коментира Рюте, цитиран от БТА.

"Искаме единствено ЕК да каже дали България изпълнява всички изисквания. Искаме да бъде казано честно. Досега ЕК е много открита за предимствата и недостатъците. Не трябва да се спестяват неща при оценката на комисията. Ако ЕК прецени, че България е готова - да. Първо трябва да чуем комисията", добави премиерът Рюте.

Резервите на Нидерландия към българското членство са свързани с недостатъчните резултати в борбата с корупцията и установяването на правовия ред у нас, докато другата държава с вето върху влизането ни Австрия е съсредоточена в допускането на мигранти през наша територия и необходимостта от цялостно реформа на зоната за свободно пътуване.

В момента Нидерландия е пред избори, а Рюте управлява като служебен премиер.

Очаква се ЕК да оцени приемането на законодателството за контрол на главния прокурор, промените за КПКОНПИ и готвените конституционни промени. ЕК и ЕП периодично призовават България и Румъния да бъдат приети в Шенген, а председателката на комисията Урсула фон дер Лайен посочи разширяването като основен ангажимент.

Oт ЕК вече дойдоха положителни сигнали. И в четвъртък зам.-председателят на Европейската комисия (ЕК) Вера Йоурова отбеляза като голям позитив прекратяването на действието на Механизма за сътрудничество и оценка за България.

"Имате пълната ни подкрепа за Шенген. Всички условия за приемането в шенгенското пространство са изпълнени“, каза Вера Йоурова.

Австрия по-рано тази седмица бе категорична, че няма да допусне разширяване на Шенгенското пространство, като го обвърза с необходимостта от реформа на зоната около, която обаче няма съгласие сред страните членки и едва ли скоро може да бъде постигнато.

Денков: Разчитаме със законовите промени да променим мнението на Нидерландия

В четвъртък преди заседанието на Европейския съвет в Брюксел премиерът Николай Денков коментира, че не може да се очаква сегашното управление да се разпадне, ако България не бъде приета в Шенген до края на годината.

"Всички виждате, че промените в законите вървят в темпото, което съответства на най-оптимистичните очаквания и с достатъчно добро качество, според изискванията на Европейската и Венецианската комисия. Напредваме, а дали това ще доведе до приемане на България, това вече не зависи от нас", каза Денков.

Тези промени са необходими на българските хора, искаме по-добра правосъдна система; искаме по-добре защитена граница. Нататък дипломацията трябва да си свърши работата, повтори той.

Премиерът отбеляза, че нашата страна разчита с промените в българското законодателство Нидерландия да бъде убедена да осигури подкрепа за разширяването на Шенген. Според него по защитата на границите има много съществен напредък.

Дипломацията трябва да си свърши работата, добави Денков.

Премиерът оцени високо работата на Мария Габриел

В отговор на въпрос той посочи, че работи много добре с вицепремиера Мария Габриел.

Нейните и моите усилия, и на останалите участници в тези процеси,

се допълват. Трябва да се подкрепяме в тези общи усилия да бъдат преодолени препятствията. Моята оценка е позитивна, каза той.

Преди ден от "Продължаваме промяната – Демократична България" настояха Мария Габриел да се отчита писмено за Шенген, като посочиха, че не показва активност по темата.

mediapool.bg