Кламер БГ - Новини: Мъжът с рак на гърдата осъди здравната каса в Пловдив за дискриминация

Мъжът с рак на гърдата осъди здравната каса в Пловдив за дискриминация

България

|
Пет, 27 Окт 2023г. 09:33ч.
Мъжът с рак на гърдата осъди здравната каса в Пловдив за дискриминация

Айвън Андреев

Българинът, който бе диагностицирам с рак на гърдата, очаквано успя да осъди районната здравна каса в Пловдив за дискриминация, защото му отказваше полагащите се безплатни

лекарства за заболяването, защото не е жена, съобщи бТВ в петък

Преди седем години Айвън Андреев научава, че има рак на гърдата. Веднага е опериран в София и периодично ходи на химиотерапия, а преди няколко месеца лекарите му назначават скъпоструващо лекарство, която се поема от здравната каса и трябва да замести месечната химиотерапия.

Пловдивската регионална здравна каса обаче отказва да отпусне лекарството с мотива, че пациентът не е жена.

Инжекцията струва около 500 лева на месец. Лекарите в София намират първата доза за Айвън от друг пациент и му казват, че в повечето случаи здравната каса отказвала да отпусне лекарството за мъже.

След този случай здравната каса промени вътрешните си правила и лекарствата при рак на гърдата вече се изписват и за мъже.Пловдивската здравна каса обаче продължи да отказва лечението на Айвън Андреев.

"Чувствам се победител. Аз не изпитвам еуфория, не търся този ефект, идеята е да покажем на системата, че нещата не са както трябва“, коментира по повод развръзката Айвън Андреев.

mediapool.bg