Кламер БГ - Новини: Над 400 незаконни павилиона са премахнати в София за година

Над 400 незаконни павилиона са премахнати в София за година

България

|
Пон, 10 Юли 2023г. 14:20ч.
Над 400 незаконни павилиона са премахнати в София за година

11 незаконни павилиона бяха премахнати в София в четвъртък. Сн. Столичен общински съвет

За една година Столичната община е премахнала над 400 незаконни преместваеми обекти. Това обяви председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев в понеделник, когато бяха разчистени поредните будки, сложени без разрешение, или с изтекло такова.

Той припомни, че преди година наредбата с правилата за преместваемите обекти беше променена преди година, което ускорило процедурите за махане на незаконни павилиони.

В четвъртък разчистени бяха 11 будки близо до КАТ-София. Част от обектите никога не са имали разрешения за поставяне, други са с изтекли такива. Разчистването започна, след като Столичната община е спечелила делата, заведени по жалби на собствениците.

"Висят и стърчат кабели над и около павилионите, нещо което е абсолютно забранено, съгласно новите правила, които приехме преди година в общинския съвет. Въпреки напрежението от страна на собствениците и възраженията, които и днес направиха, ние няма да отстъпим. Това е единственият начин да подредим нашия град и да го направим безопасен. В петък, районният кмет се похвали с премахването на павилионите, нещо което е заслуга на главния архитект. Всъщност кметът на "Изгрев" не си е мръднал пръста да изпълни задължение, което му е вменено с решение на общинския съвет. А сега си приписва чужди заслуги, макар че идват избори, смятам, че това не е почтено", коментира Георги Георгиев. Настоящият кмет на "Изгрев" Делян Георгиев официално обяви, че ще се кандидатира за нов мандат с подкрепата на "Продължаваме промяната", "Демократична България", "Спаси София" и "Екипът на София".

Председателят на общинския съвет Георги Георгиев (ГЕРБ) използва случая да отправи критика и към кандидата за кмет на четирите формации - Васил Терзиев, и по-скоро към миналото на дядо му и баща му, които са били част от "Държавна сигурност". Терзиев не отрича този факт и осъди, случвалото се по време на комунистическия режим.

"Вярно е, че вчера чухме Асен Василев да говори по повод номинацията на Васил Терзиев, че моралът нямал значение, защото не избираме патриарх, а кмет. Доста екзотична ми се струва тази теза, защото за хората, за нормалните хора, които вършат работа, моралът има значение", коментира Георгиев. Спекулациите са, че той може да е кандидат за кмет на София, номиниран от ГЕРБ макар лидерът на партията Бойко Борисов преди време да отрече, че Георгиев ще бъде издигнат за поста.

mediapool.bg