Кламер БГ - Новини: Полицаите излизат на национален протест в събота

Полицаите излизат на национален протест в събота

България

|
Пон, 10 Юли 2023г. 14:46ч.
Полицаите излизат на национален протест в събота

Символичният протест в Благоевград миналата седмица. Снимка: БГНЕС

Идната събота най-големият полицейски синдикат СФСМВР организира национален протест. Служителите настояват за поне 10% увеличение на заплатите им. Финансовият министър Асен Василев бе категоричен, че тази година това няма да се случи. МВР-шефът Калин Стоянов пък подкпрепя исканията.

Досега бяха проведени два предупредителни простеста. Полицаи излизаха в почивките си, за да изразят символично недоволството си. Действията им не доведоха до промяна в позицията на правителството. От синдиката обаче също са непреклонни.

"Силно се надявахме, че гаврата с нашия труд ще бъде прекратена, но това не се получава. Излизането е напълно закономерно, предвид това, че в сряда на първо четене ще бъде предложен бюджет, в който не е предвидено увеличение на основните заплати – нещо, което ние отчитаме като подигравка", заяви пред БНР зам.-председателят на СФСМВР Илия Кузманов.

Той подчерта, че в момента служителите се справят със сериозна мигрантска криза. През изминалата година при произшествия, свързани с нелегалната миграция, загинаха поне четирима полицаи.

В момента един обикновен служител на МВР започва с 1330 лв. заплата. Има сериозно изоставане в социалните придобивки, казват синдикати. Оборудването в МВР също не е добро. От години има сериозен проблем с униформите и засега никой не се наема да го реши. Освен това редовно липсват консумативи.

В събота се очаква протестното шествие на полицаите да тръгне от финансовото министерство. След това те ще бъдат пред парламента.

В момента МВР е единно по темата, каза още Кузманов. Подкрепа за увеличение на заплатите има и от началниците по места, и от политическото ръководство на министерството.

mediapool.bg