Кламер БГ - Новини: След оправдателна присъда в Австрия адвокат съзря "мокра поръчка" срещу себе си

След оправдателна присъда в Австрия адвокат съзря "мокра поръчка" срещу себе си

България

|
Пон, 10 Юли 2023г. 16:40ч.
След оправдателна присъда в Австрия адвокат съзря "мокра поръчка" срещу себе си

Иван Димов, Снимка: Международен арбитражен съд при

Бившият член на ВСС, депутат и магистрат Иван Димов бе окончателно оправдан по обвинение за пране на пари в Австрия. Решението на първата инстанция не е обжалвано от прокуратурата и е влязло в сила.

Димов, който в момента е адвокат, бе екстрадиран по искане на Австрия, а сега разпространи позиция до медиите, в която заяви, че името му е било несправедливо очернено. Той бе арестуван у нас в началото на февруари по искане на австрийските власти. След това бе екстрадиран въпреки че настояваше, че няма основания.

Обвинението срещу Димов твърдеше, че 170 хил. евро са постъпили в негова адвокатска сметка. Законът обаче разрешава подобна практика. Клиентите могат да превеждат пари, а адвокатът да се разпорежда с тях. В конкретния случай от тези пари са извършвани плащания към други хора.

След няклко месеца в Австрия Димов бе напълно оправдан по обвиненията.

"Срещу мен бяха повдигнати неоснователни обвинения за престъпление, което не бях извършил. Въпреки абсурдния характер на тези обвинения, бях арестуван в България и екстрадиран в Австрия. Австрийският съд още на първото си заседание по същество ме обяви за невинен. В аргументите си съдиите посочиха, че задържането ми е било неоснователно. Австрийската прокуратура не обжалва решението на съда. Австрийското правосъдие даде ясен отговор за моята невинност", пише той.

Димов обаче подчертава, че остава открит въпросът защо българското правосъдие се е отнесло с него като с престъпник.

"Обстоятелствата около ареста ми го правят да изглежда като "мокра поръчка" с политически мотиви. Доказаната ми в Австрийския съд невинност за съжаление не може да компенсира неизчислимите морални щети, които аз и семейството ми понесохме в родината си", пише той.

От позицията му не става ясно дали ще заведе дело за обезщетение срещу инстутциите у нас. Преди няколко седмици адвокатът му Емануил Йорданов заяви пред Mediapool, че не би го разубеждавал, ако се реши на такава стъпка.

mediapool.bg