Кламер БГ - Новини: Обилният снеговалеж създаде пътни проблеми в Северозападна България

Обилният снеговалеж създаде пътни проблеми в Северозападна България

България

|
Вт, 26 Ян 2021г. 19:06ч.
Обилният снеговалеж създаде пътни проблеми в Северозападна България

Обилният снеговалеж създаде редица пътни проблеми и причини катастрофи в страната, като ситуацията остава най-тежка в Северозападна България.

Пътят в прохода "Петрохан" се чисти и обработва, но заради минусовите температури и навяванията има коварни участъци, съобщи бТВ.

Три автомобила пострадаха на пътя Берковица-Монтана при две последователни катастрофи, но до затваряне на участъка не се стигна.

Затруднения в движението имаше и във Врачанско, където сутринта край с. Лиляче закъсаха камиони.

Временно бе ограничено движението през проходите "Превала" и "Рожен" на превозни средства над 12 тона с ремаркета и полуремаркета.

Към обяд във вторник Агенция "Пътна инфраструктура" съобщи, че над 220 машини обработват и почистват пътищата от републиканската пътна мрежа, за да се осигури безопасното пътуване на шофьорите при започналия снеговалеж.

В момента сняг вали на прохода "Петрохан", както и в областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, София и Перник.

Снегопочистващата техника на пътноподдържащите фирми е в 24-часов работен режим. Съоръженията и настилките се обработват превантивно срещу заледяване и хлъзгавост, посочва агенцията.

Жълт код за потенциално опасно време за снеговалежи е определен във вторник за цялата страна. Прогнозата на метеоролозите е до вечерта в цялата страна дъждът да премине в сняг. Обилни снеговалежи се очакват в планинските райони, възможни са виелици, навявания и образуване на преспи.

За повишаване безопасността на движение при необходимост ще се затварят отделни участъци за обработване на настилките с химически вещества и инертни материали, а там, където се налага заради силния вятър, снегонавяванията и слаба видимост, е възможно трафикът да се спира изцяло до подобряване на метеорологичните условия и почистването на пътя.

Агенция "Пътна инфраструктура" апелира шофьорите да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия, да карат със скорост, съобразена с пътните условия, да спазват дистанция, да не предприемат рискови маневри, както и изпреварване на снегопочистващата техника. Блокирането на движението затруднява работата на пътноподдържащите машини и възпрепятства пътуването на всички шофьори.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа от интернет страницата на АПИ – www.api.bg, както и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ.

mediapool.bg