Кламер БГ - Новини: Кирил Вълчев е новият шеф на БТА

Кирил Вълчев е новият шеф на БТА

България

|
Ср, 27 Ян 2021г. 10:58ч.
Кирил Вълчев е новият шеф на БТА

Народното събрание водещия на предаването "Седмицата" по радио "Дарик" Кирил Вълчев за генерален директор на Българската телеграфна агенция (БТА). Досега Вълчев бе адвокат на БТА, но в миналото е бил репортер в редакция "Информация за чужбина" на държавната информационна агенция.

Той бе предложен за генерален директор на телеграфната агенция от ГЕРБ и за кандидатурата му гласуваха 105 народни представители. За поста имаше само още един кандидат – Ивайло Данаилов, издигнат от БСП, който получи подкрепата на 65 депутати.

По време на изслушването на кандидатите в парламентарната медийна комисия Вълчев обяви, че иска достъпът до съдържанието на агенцията да е свободен. В момента много малка част от новините в агенцията са достъпни без абонамент. Той призна, че международният обмен вероятно ще трябва да остане платен. Според него с абонамент трябва да е и достъпът до архива на агенцията, както и мониторингът по дадена тема.

Тогава Вълчев призова депутатите да не подкрепят кандидатурата му, ако не са съгласни с идеята БТА да е без абонамент.

Още преди Вълчев да бъде номиниран за поста, синдикатите в Българската телеграфна агенция (БТА) излязоха с позиция, с която поискаха именно той да е новият генерален директор.

"В писмо до председателя на Народното събрание, председателя на Комисията по културата и медиите и председателите на всички парламентарни групи синдикалните организации заявиха желанието си в рамките на тази процедура те да се обединят около името на Кирил Вълчев за нов генерален директор на БТА, като личност с безспорен професионален опит, запознат със спецификата на агенционната журналистика", пишеше в позицията на синдикатите.

Постът на генерален директор на БТА остана вакантен, след като през ноември миналата година внезапно почина досегашният шеф на агенцията Максим Минчев.

По закон шефът на БТА се избира от Народното събрание, а директорите на БНТ и БНР се избират от СЕМ след конкурс. Генералният директор на БТА се избира с мандат от 5 години.

mediapool.bg