Кламер БГ - Новини: България е сред най-бавните при изпълнението на решенията на съда в Страсбург

България е сред най-бавните при изпълнението на решенията на съда в Страсбург

България

|
Вт, 26 Ян 2021г. 19:06ч.
България е сред най-бавните при изпълнението на решенията на съда в Страсбург

България е сред десетте страни, които най-много бавят изпълнението на решенията на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург. Другте страни в тази редица са Русия, Турция, Украйна, Румъния, Унгария, Италия, Гърция, Молдова и Азербайджан. Данните са посочени в резолюция, приета във вторник от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), цитиран от "Дневник".

ПАСЕ изразява особена загриженост за "нарастващите правни и политически трудности", свързани с изпълнението на решенията на съда в Страсбург.

От повече от десетилетия България не изпълнява осъдителното решение на съда в Страсбург по делото "Колеви срещу България", което датира от 2009 година. С него съдът задължава държавата да въведе ефективни механизми за разследване и отчетност на главния прокурор. Още по-старо е неизпълненото решение за регистрация на "ОМО Илинден", която е обявена за противоконституционна организация от българския съд.

"ПАСЕ отново призова държавите-членки да изпълнят бързо и изцяло решенията, по-специално като предоставят достатъчно ресурси на съответните национални заинтересовани страни, и да създадат парламентарни структури за наблюдение на спазването на международните задължения за правата на човека", се посочва в резолюцията.

Тя препоръчва засилено сътрудничество с комитета на министрите и съда в Страсбург. Държавите да не приемат закони или други мерки, които биха възпрепятствали изпълнението на съдебните решенията, както и да засилят ролята на гражданското общество и неправителствения сектор в процеса.

mediapool.bg