Кламер БГ - Новини: НСО отказа на Симеонов информация за охраната на Доган

НСО отказа на Симеонов информация за охраната на Доган

България

|
Вт, 23 Окт 2018г. 18:25ч.
НСО отказа на Симеонов информация за охраната на Доган

Националната служба за охрана (НСО) е отказала да отговори на вицепремиера Валери Симеонов защо охранява почетния лидер на ДПС Ахмед Доган и колко средства се отделят за тази дейност. Това се разбира от публикация на Симеонов във Фейсбук.

Вицепремиерът, срещу когото има протести с искане за оставка, обяви преди месец, че е поискал въпросната информация от НСО. В писмото си до службата той пита на какво основание се охранява Ахмед Доган, от колко години се пази от НСО, колко души са ангажирани с това и каква е общата сума за гарантиране на сигурността му до момента. Вицепремиерът се интересува и дали в момента има непосредствена опасност за живота на почетния председател на ДПС, която да оправдава разходите по охраната му.

"От службата ми обясниха, че нямам неограничен достъп до класифицирана информация и не съществува обективна нужда аз да знам това. Дори ме предупредиха да не разгласявам това, което така или иначе не знам", пише Симеонов в публикацията си.

Той уточнява, че службата е подчинена пряко на президента Румен Радев и заради това ще отправи въпросите си директно към него, "очаквайки този път точен и изчерпателен отговор".

През 2015 година в закона за НСО бе записано, че при необходимост сред охраняваните от службата лица попаднат и "хора, свързани с националната сигурност, посегателството срещу които би подровило, отслабило или създало затруднения на властта в републиката".

До момента публично е известен един пропуск в охраната на Доган. През 2013 г. той беше заплашен с пистолет по време на конференция на ДПС.

mediapool.bg