Кламер БГ - Новини: Симеонов се разбра с Каракачанов да не подава оставка, Сидеров ги бойкотира

Симеонов се разбра с Каракачанов да не подава оставка, Сидеров ги бойкотира

България

|
Вт, 23 Окт 2018г. 19:07ч.
Симеонов се разбра с Каракачанов да не подава оставка, Сидеров ги бойкотира

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров бойкотира коалиционния съвет на "Обединени патриоти", чийто други двама съпредседатели Красимир Каракачанов (ВМРО) и Валери Симеонов (НФСБ) се разбраха, че последният няма да подава исканата му от Сидеров оставка и така ще се спаси правителството. Това е поредна инфарктна криза в управляващата коалиция, предизвикана от вътрешните конфликти между патриотите и най-вече между Сидеров и Симеонов.

Каракачанов, от когото всъщност зависеше съдбата на Симеонов, призна преди сбирката, че година и половина се занимават с "глупости". След това обаче стигна до неизменното заключение, че ако кабинетът падне, на власт ще дойдат БСП и ДПС и "много по-важно е, че правителството си върши работата".

Вторият въпрос, който изскочи пред коалицията "Обединени патриоти" (ОП) във вторник, е какво да се прави със Сидеров. Той отказа да отиде на срещата с коалиционните си партньори, защото НФСБ свалили политическото си доверие от него, а ВМРО не го защитили. Новият казус ще се решава на втори опит за патриотична сбирка идната седмица.

Не е ясно дали Волен Сидеров ще бъде склонен да присъства. Това може да се случи, ако депутатите на Валери Симеонов ревизират решението си, с което снемат доверието към Сидеров като шеф на парламентарната група на ОП.

"Валери Симеонов не е изрод" и "деца с поведение на ненормални такива"

Освен това във вторник Валери Симеонов направи непохватен опит за извинение по повод думите си, че майките на деца с увреждания са "кресливи жени" с "уж болни деца".

Той съобщи пред журналистите, че "не е изрод". И продължи оправданието си: "Мога ли аз да кажа, че тия деца са с видими изкривявания, деформации, с поведение на явно... ненормални такива, с такива движения и тикове тия деца...мога ли аз да не го видя това нещо".

Малко след това обаче обясни, че упрекът му не е бил към децата и наравно с това каза, че не може да се извинява, защото някой друг не го е разбрал. После добави, че по време на преговорите с правителство майките са се държали "невъзпитано", а пред парламента му викали "убиец".

За да тушира ситуацията, колегата му Красимир Каракачанов заяви, че той не би се изразил като Симеонов, но отбеляза също, че протестът бил политизиран, а на него се виждали лица още от протестите през 2013 година.

За БСП, ДПС, Марешки и коалицията

Каракачанов разви и тезата, че оставката на на Симеонов означава ДПС и БСП да се върнат на власт, което за него не е решение. Другият вариант, ако се изгони НФСБ от управлението, е да се разчита на Марешки, който очаквал това (Веселин Марешки, лидер на "Воля"). "За мен това не е алтернатива", каза Каракачанов. "Много по-важно е, че правителството си върши работата. Ние говорим за майките на деца с увреждания, но бюджетът от 270 млн. лв. за хората с увреждания се увеличава с 60%. Правителството си е свършило работата и продължава да я върши", допълни Каракачанов.

Далеч от подобна развръзка обаче стои казусът с Волен Сидеров, който не присъства на срещата на Обединени патриоти.

Надявам се отсъствието на Волен Сидеров от коалиционен съвет да е засега, ще полагаме доброжелателни усилия да се събираме и да решаваме проблемите, коментира Симеонов.

"Ние отново ще поканим Волен Сидеров и "Атака" на заседание, на което да обсъдим имаме ли проблеми, нямаме ли и трябва ли да ги решим или трябва по този неособено хигиеничен начин да ги прекараме през медии и през големия партньор ГЕРБ, който няма вина за нашите отношения", заяви Симеонов.

Той обясни, че засега коалиционното споразумение и между патриотите и ГЕРБ не е нарушавано, с което остави вратичка управляващите да постигнат споразумение помежду си.

Който ще работи, да работи в коалицията

По думите на Каракачанов пък "оттук нататък решението е едно – който ще работи, да работи в коалицията".

"Ние не можем да се отклоняваме от онези идеи в нашите програми за "Обединени патриоти" и програмата за управление. Ще поставяме инициативите, които имаме предвид, на вниманието на колегите, ще ги информираме, както досега. Ако има отговор по тези инициативи – работим заедно, ако няма – работим поотделно", каза лидерът на ВМРО, от чиито думи стана ясно, че е възможно управлението да продължи да съществува независимо от решението на Волен Сидеров.

Междувременно гражданският протест за оставката на Симеонов продължи и във вторник.Окончателната развръзка се очаква на съвета на правителствената коалиция ГЕРБ-ОП с участието на премиера Бойко Борисов, който тази вечер се завръща от Египет. Изненади едва ли ще има – най-вероятно всичко ще приключи с поредното примирие (в името на стабилността), само за да бъде нарушено в следващите дни.

mediapool.bg