Кламер БГ - Новини: Ларгото отново под блокада за оставка на вицепремиера

Ларгото отново под блокада за оставка на вицепремиера

България

|
Вт, 23 Окт 2018г. 20:45ч.
Ларгото отново под блокада за оставка на вицепремиера

Няколкостотин души блокираха за втори пореден ден Ларгото в София с искане за незабавното отстраняване на вицепремиера Валери Симеонов заради скандалното му изказване за "кресливите майки" на "уж болни деца".

За разлика от демонстрацията в понеделник, която продължи над 8 часа от обяд до вечерта, тази бе организирана за 17.30 часа и събра видимо повече възмутени от поведението на лидера на НФСБ.

Основната част от протестиращите отново бяха майки с деца, които обаче този път получиха повече подкрепа. Към 18.00 часа пространството пред главния ход на бившия партиен дом вече бе изпълнено с хора, като много минувачи се спираха и на тротоара до президентството.

Както и през първия ден от протеста, скандиранията бяха еднотипни: "Оставка", "Симеонов - вън", "Валери, боклук, отивай си оттук", "Уволнение". Забелязваше се обаче по-голямо разнообразие сред плакатите - на един от тях бе посочено, че за "за душата с увреждания няма протези и рехабилитация", а някои от хората държаха и маски, на които лицето на Симеонов беше аранжирано с хитлеристки мустак и нацистка фуражка.

Към 19.00 часа организаторите призоваха съмишлениците си "да покажат на телевизията на Валери Симеонов как стотина души могат да блокират движението", при което хората навлязоха на платното на бул. "Дондуков". В първия момент строеният полицейски кордон опита да попречи на протестиращите, но почти веднага получи заповед да ги пропусне.

Основната група се разположи пред сградата на Министерския съвет, а по-малка се насочи към бул. "Цар Освободител", където препречи и останалия поток от движението през Ларгото. В този вид протестът продължи до малко след 20.00 часа, когато бе разпуснат и присъстващите се разотидоха. Следващата им демонстрация ще бъде по същото време в сряда.

Майките на деца с увреждания са категорични, че ще продължат да излизат пред Министерския съвет, докато Симеонов не спре да бъде част от правителството. Те недоумяват как е възможно дори партията му да няма по-подходящ за поста, който би могъл да го замести.

Самият вицепремиер във вторник вече започна да разколебава твърдата си позиция, че стои зад думите си, но отново отказа да се извини, тъй като нямало за какво. Според обърканите му обяснения, дадени пред медиите след съвета на "Обединени патриоти", бойкотиран от третия им партньор Волен Сидеров, той критикувал само майките, че държат "на пек и дъжд" децата си, но нямал съмнения, че те били с увреждания. Фактът, че ги нарече "уж болни" той подмина с позицията, че това не означавало, че според него симулират. Затова и нямало за какво да се извини.

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов опита да дозамаже ситуацията, уверявайки, че като човека, който най-дълго бил работил със Симеонов, разбирал какво искал да каже той. Дори направи нещо като опит за извинение от негово име, на което коалиционният му партньор видимо възрази.

Преди дни премиерът Бойко Борисов се извини от името на правителството на майките с увреждания за думите на Симеонов, но посочи, че той лично няма да поиска оставката на заместника си, защото това би било нарушение на коалиционното споразумение с "Обединени патриоти".

Държавният глава Румен Радев пък коментира по повода, че "безконтролната власт ражда цинизъм, а с цинизъм не може да има ефективно управление и не можем да мислим за проблемите".

mediapool.bg