Кламер БГ - Новини: НОИ ще плати навреме пенсиите с увеличението от 1 юли

НОИ ще плати навреме пенсиите с увеличението от 1 юли

България

|
Пон, 04 Юли 2022г. 17:11ч.
НОИ ще плати навреме пенсиите с увеличението от 1 юли

НОИ ще плати навреме пенсиите с увеличението от 1 юли

Управителят на НОИ Ивайло Иванов обеща да бъдат платени навреме пенсиите, заедно с гласуваното от депутатите миналата седмица увеличение от 1 юли. По време на актуализацията на бюджета депутатите се притесняваха, че заради късното гласуване НОИ няма да има време да преизчисли пенсиите навреме.

"Увеличените от 1 юли пенсии ще се изплащат от 7 юли според стандартния график за месеца", обяви Иванов в понеделник. По думите му служителите в института за пореден път са свършили своята работа въпреки затрудненията. Иванов смята, че предвид този факт предвиденото в бюджета увеличение на заплатите на работещите в НОИ е заслужено.

Изплащането чрез пощенските станции на пенсиите и добавките към тях през юли т.г. започва на 7 юли (четвъртък) и ще продължи до 20 юли (сряда). То ще се извършва по график, предварително обявен във всяка една от станциите. Преводите на юлските пенсии по сметките на пенсионерите, които получават сумите по банков път, ще бъдат извършени на 7 юли 2022 г.

Миналата седмица депутатите приеха, че пенсиите се увеличават с 10% от 1 юли, а към актуализирания им размер се прибавят и 60 лева, които до края на юни се плащаха под формата на Covid надбавка. Тя ще се начислява и на новите пенсионери.

Минималната пенсия стана 467 лева. Това е ръст от 26.2% спрямо сегашния размер от 370 лева. Средната пенсия след увеличението се изчислява на 669 лв.

От 1 юли максималният размер на пенсията се повиши от 1500 лева на 2000 лева, което прави 33.3% ръст. От 1 октомври таванът ще се вдигне още веднъж - този път до 3400 лева, колкото е размерът на максималния осигурителен доход.

Размерът на социалната пенсия за старост и обвързаните с нея размери на пенсиите, несвързани с трудова дейност, както и добавки, се увеличи от 170 лв. на 247 лв. (45.3%).

От 1 юли е в ход и изплащането на еднократната добавка от 75 лв. на пенсионерите със завършен ваксинационен курс през май 2022 г. Според данните, предоставени в НОИ от здравното министерство, в това плащане са включени 3575 пенсионери. От началото на годината броят на имащите право на тази сума достигна 755 890 души.

mediapool.bg