Кламер БГ - Новини: Михаил Константинов: Да започнем активна регистрация още на 4 април

Михаил Константинов: Да започнем активна регистрация още на 4 април

България

|
Вт, 26 Ян 2021г. 17:45ч.
Михаил Константинов: Да започнем активна регистрация още на 4 април

Шефът на "Информационно обслужване" Михаил Константинов лансира идеята избирателните списъци да бъдат изчистени от т.нар. "мъртви души" чрез създаването на списък на гласуващите. Предлага това да започне на 4 април, когато ще се проведат парламентарните избори.

По принцип БСП отдавна настояват за активна регистрация и дори в момента имат внесен законопроект.

Ръководителят на държавната фирма, която е преброител на изборите, обаче представи идеята като "радикално нова".

"Имам едно - да не казвам радикално, но доста ново предложение – да започнем активната регистрация още на 4 април. Това е така нареченото изчистване на избирателните списъци. Отново има внесен законопроект от БСП за подобно изчистване, което трябва да бъде приветствано (...)", каза във вторник пред БНТ Константинов, които и преди е лансирал идеята за активна регистрация.

Той обясни и "за какво иде реч" – ако на 4 април гласуват 3 млн. избиратели, тези хора да бъдат в основата на новите изчистени избирателно списъци. "Така или иначе след избори се прави проверка за двойно гласуване. Това означава да се прегледат всички списъци и да се отбележи кой е гласувал. Това не е тайна, тъй като се знае кой е отишъл до секцията. С тези 3 млн. имена ще направим едни актуализирани избирателни списъци на хората, които са в България. След което, при всякакви нови избори, ние към този списък ще добавяме имената на други български граждани, които ще са гласували", обясни Константинов и добави, че хората, които не са в списъка, може да се дописват в изборния ден.

Според него подобен подход ще бъде "изключително ефективно и ще започне българският избирател да се убеждава в това, че списъците се чистят и няма фантоми".

Още през 2018 г. БСП предложи такъв подход за изчистването на "мъртвите души", но ГЕРБ отхвърли предложението. Сега социалистите отново внасят законопроект със същите предложения.

Между лансираното от Константинов и идеите на БСП обаче има една съществена разлика - социалистите предлагат ЦИК да създаде въпросния регистър на гласувалите още за престоящите избори на базата на информацията за гласувалите на последните избори.

Предложението им е регистърът на гласувалите да е публичен.

Въпреки че БСП пак са предложили създаването на регистър, не е ясно дали поправките въобще ще бъдат подложени на гласуване преди изтичането на мандата на сегашния парламент и преди изборите, защото това зависи от ресорната комисия и ръководството на парламента.

Във вторник Константинов каза още, че основен проблем за предстоящия вот е гласуването на българите в чужбина, защото не се знае какви ще бъдат условията за гласуване и "трябва отсега да се мисли какво да се направи".

"Трябва да се разкрият секции, където има заявки, както и в консулствата и посолствата. Спекулира се много с броя на избирателите зад граница - 2 млн., 3 млн. и т.н. Това са абсолютно неверни числа - в чужбина има по-малко от 1 млн. български избиратели", каза още той.

mediapool.bg