Кламер БГ - Новини: Митьо Очите ще бъде прибран в България в петък

Митьо Очите ще бъде прибран в България в петък

България

|
Ср, 13 Фев 2019г. 13:05ч.
Митьо Очите ще бъде прибран в България в петък

Турските съдебни власти ще предадат Димитър Желязков-Митьо Очите на българската страна в петък, 15 февруари, съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова в сряда. Предаването ще се случи в полицейския участък на летище "Ататюрк" в Истанбул".

Трима служители на българската съдебна охрана ще приемат Желязков и ще го конвоират до България с полет, пристигащ на летище София същия ден. Митьо Желязков бе арестуван в Истанбул в началото на август миналата година, след като бе обявен за издирване с червена бюлетина на Интерпол. Турският съд разреши екстрадицията му в края на октомври м.г.

През август м.г. спецпрокуратурата проведе акция в бургаския край срещу предполагаема престъпна група с лидер Митьо Очите. Задържани бяха 19 души. Част от тях бяха обвинени за рекет, палежи, побоища и наркотици.

Митьо Очите бе задържан по-късно в луксозен хотел в Истанбул заедно със зърнения бос и общински съветник от Бургас Бенчо Бенчев. За кратко бе задържан и бившият депутат от ДПС Несрин Узун, който е бил с тях. Срещу Бенчо Бенчев бе повдигнато обвинение, че е укривал Митьо Очите в чужбина.

Заради скандала Бенчев беше освободен от заместник-председателския пост в Бургаския общински съвет. Преди това БСП го изключи от групата си.

Бенчо Бенчев обяви, че случайно са се видели с Желязков в Гърция, при което поел ангажимент да го превози до Истанбул, защото бил болен и имал нужда от лечение. По време на скандала Бенчев обяви, че е финансирал левицата, но партийният лидер Корнелия Нинова отрече подобна информация.

mediapool.bg