Кламер БГ - Новини: Затворите и съдебната охрана получиха пари за нови 200 служители

Затворите и съдебната охрана получиха пари за нови 200 служители

България

|
Ср, 13 Фев 2019г. 13:57ч.
Затворите и съдебната охрана получиха пари за нови 200 служители

Затворите получиха пари, за да назначат нови 134 служители, а съдебната охрана – за допълнителен персонал от 66 души. Това реши Министерският съвет в сряда. Целта е да се обезпечават възложените им със закони функции, а за увеличението са предвидени средства в бюджета на Министерството на правосъдието.

Министерството има срок от три месеца да назначи новите хора.

Проблемът е, че затворите и съдебната охрана имат нужда от общо 1300 души допълнителен персонал, т.е. близо шест пъти и половина повече от тези, които ще бъдат назначени. Това обясни ресорният заместник-министър на правосъдието Николай Проданов в интервю за Mediapool още през миналата година.

Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" (ГДИН) е една от най-важните служби към Министерството на правосъдието. Тя отговаря за обезпечаването на затворите и затворническите общежития, но заплатите са твърде ниски и служителите масово не желаят да работят в тези условия. Ниските заплати водят след себе си и огромна корупция.

Главна дирекция "Съдебна охрана" също е голяма структура към правосъдното министерство. Тя отговаря за охраната на съдебните сгради и конвоирането на осъдени престъпници и арестанти.

mediapool.bg