Кламер БГ - Новини: Нов случай на африканска чума при дива свиня у нас

Нов случай на африканска чума при дива свиня у нас

България

|
Ср, 13 Фев 2019г. 14:57ч.
Нов случай на африканска чума при дива свиня у нас

Нов случай на умряло от африканска чума диво прасе у нас, който е първия за 2019 г., обявиха от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) в сряда.

Сигналът за трупа в землището на девненския квартал "Повеляново" е бил получен на 10 февруари в Областната дирекция по безопасност на храните във Варна. Взетите проби 70-килограмовото мъжко диво прасе са изследвани в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт е потвърдено наличието на африканска чума по свинете.

От агенцията установили, че първоначално мъртвото животно е било открито от ловци на около 18 км от село Тутраканци, където в края на август 2018 г. бе обявено първото и засега единствено огнище на заболяването при домашните свине. Представителите на ловната дружинка обаче не са се усъмнили, че животното може да е болно, нито са предприели мерки за вземане на проби и унищожаване на трупа, а го превозили до имот в кв. "Повеляново". Това е станало въпреки широката информационна кампания какво да се предприеме в такива случаи, организирана от БАБХ.

Ведомството посочва, че поради високите нива на смъртност, бързото и широко разпространение в природата и липсата на лечение и ваксина, африканската чума при домашните и дивите свине е смятана за изключително сериозно заболяване. Веднъж проникнала в държавата, болестта предизвиква мащабни загуби за националната и международната търговия, поминъка на свиневъдите и ловното стопанство.

БАБХ напомня, че неспазването на правилата за биосигурност при ловуване, както и ниската биосигурност при отглеждане на свине в домашни условия, са едни от най-важните фактори за пренасяне на заразата от дивите към домашните свине.

Ето защо е важно да бъде проявена висока отговорност и спазване на всички ветеринарномедицински изисквания при отглеждане на свине както в животновъдните обекти, така и при ловуване, допълват от агенцията.

mediapool.bg