Кламер БГ - Новини: Международна измама с криптовалута е координирана логистично от България

Международна измама с криптовалута е координирана логистично от България

България

|
Вт, 26 Фев 2019г. 18:42ч.
Международна измама с криптовалута е координирана логистично от България

Международна схема за измами с криптовалута и високорисковите финансови инструменти, известни като бинарни опции, е осъществена с инфраструктура от България. Това съобщи австрийската полиция, цитирана от БНР.

Според австрийските власти чрез схемата са мамени жертви в Европа, като от тях са събрани около 100 млн. евро. Измамените са няколко хиляди.

Използвани са мошенически интернет платформи с обяснението, че търгуват чуждестранни и критповалути, както и с бинарни опции, твърдят разследващите.

Австрийската полиция твърди, че голяма част от инфраструктурата, използвана за поддръжка на разкритите уебсайтове, е в България и Чехия.

Схемата се разследва още от 2017 г. Използвани са имейли, социални медии и дори собствени кол центрове, за да се стигне до жертвите.

Разследването е водено от международен екип с участие на полицейски служители от България и Чехия. Не се съобщава колко и от каква народност са арестуваните.

В края на миналата година ГДБОП обяви, че е разбила престъпна група, извършила крупна кражба на криптовалута. При акцията бяха арестувани трима души.

Тогава от МВР съобщиха, че е конфискувана криптовалута на стойност 3 млн. долара.

mediapool.bg