Кламер БГ - Новини: МЗ: Не сме забранявали събора на Бузлуджа

МЗ: Не сме забранявали събора на Бузлуджа

България

|
Вт, 21 Юли 2020г. 13:36ч.
МЗ: Не сме забранявали събора на Бузлуджа

Министерството на здравеопазването обяви във вторник, че не е забранявало събора на БСП на Бузлуджа в отговор на нападки от страна на лидера на социалистите Корнелия Нинова, че управляващите саботират партийното мероприятие.

От МЗ обясниха, че със свое писмо от 16 юли здравният министър Кирил Ананиев е информирал Нинова, че съгласно неговата Заповед № РД-01-403 от 15.07.2020 г. съборът може да бъде проведен при спазване на противоепидемичните мерки.

"Уважаема г-жо Нинова,

Със заповед от 15 юли, се разрешава провеждането на събития, като цитираното във Вашето писмо, при заетост на местата до 50% от общия капацитет, при спазване на физическа дистанция от 1.5 метра при спазване на всички противоепидемични мерки.

Традиционният митинг събор, посветен на 129-годишнината от началото на социалистическото движение в България е "друго обществено мероприятие" по т.3 от посочената заповед.

Бих желал да напомня, че неспазването на противоепидемичните мерки, като физическа дистанция и носенето на защитни маски за лице, способстват за улесненото предаване на причинителя на заболяването и възникването на нови случаи и огнища", се казва в писмото.

По-рано Нинова коментира, че след като министърът на здравеопазването е забранил на БСП да проведе ежегодния традиционен събор на връх Бузлуджа, социалистите са решили да го направят на жълтите павета под прозорците на властта.

mediapool.bg