Кламер БГ - Новини: Четирима министри ще преговарят за по-ниска цена на F-16

Четирима министри ще преговарят за по-ниска цена на F-16

България

|
Четв, 03 Ян 2019г. 15:51ч.
Четирима министри ще преговарят за по-ниска цена на F-16

Министрите на отбраната, на финансите, на икономиката и на външните работи да водят преговорите със САЩ за закупуване на изтребители F-16 Block 70, предложи в четвъртък военният министър Красимир Каракачанов.

В навечерието на Коледа той и икономическият министър Емил Караниколов представиха доклада си, според който България трябва да закупи предлаганите от САЩ и "Локхийд Мартин" изтребители. Предложението в момента е на етап междуведомствено съгласуване и се очаква по-късно през януари да бъде разгледано от правителството.

Каракачанов каза, че ако правителството приеме констатациите на внесения от него доклад, следва НС да даде мандат на правителството да преговаря за самолетите.

Според него цената трябва да бъде намалена в хода на преговорите.

Правителството тепърва ще трябва да договори конкретните параметри на бъдещата сделка в междудържавни разговори.

Американската оферта надвишава заложения бюджет от 1.8 млрд. лева с ДДС, но САЩ и "Локхийд Мартин" обявиха, че са готови да обсъдят намаляването на разходите. Освен това се очаква правителството да приеме предложението на Каракачанов и Караниколов и да предложи на парламента възможност бъдещият договор "да се отклони" от досегашните задължителни изисквания на българската страна, което ще направи по-лесни преговорите.

Друго от условията, които американците биха изпълнили трудно, е да доставят първите изтребители до две години след подписването на договора.

Докладът на Каракачанов и Караниколов бе остро разкритикуван от президента Румен Радев, който обяви избора на F-16 за триумф на лобизма.

Попитан за мнението на държавния глава, Каракачанов заяви, че трябва да се търси национален консенсус по въпроса - да се направи най-добрият избор по отношение на бойната авиация.

"Нека не забравяме, че армията трябва да се готви за най-неочаквания вариант, най-лошият вариант - бойни действия", каза Каракачанов, цитиран от БТА.

В четвъртък той посрещна в Плевен 36-ия контингент, който се завърна от международната мисия на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане на силите за сигурност в Афганистан "Решителна подкрепа".

Основният конкурент на американската оферта бе предложението на Швеция и СААБ (SAAB) за изтребители Gripen. Според доклада на двамата министри обаче има опасения, че и тази оферта няма да влезе в бюджета на проекта от 1.8 млрд. лева с ДДС. Според ползваната от българските екипи методология предложението на Швеция е с най-висока оценка за оперативна ефективност, а предложението на САЩ - за срок на експлоатация.

От доклада обаче става ясно, че закупуването на нови изтребители Gripen също ще надхвърли бюджета, ако към тях се добави цялото изисквано оборудване и въоръжение.

Швеция е поставила акцента върху предложение за самолет, оборудван за операция Air Policing – охрана на въздушното пространство.За останалото въоръжение и оборудване за довеждане на самолета до "многофункционален", българската страна трябва да придобие по отделни договори съответните лицензии, стойността на които не е включена в общото ценово предложение. Това ще наложи и сключването на допълнителни контракти с трети страни.

От СААБ отхвърлиха резервите на правителството и коментираха, че американската оферта не отговаря на българските изисквания.

mediapool.bg