Кламер БГ - Новини: Българите влизат в болница най-често в ЕС, но лежат най-кратко

Българите влизат в болница най-често в ЕС, но лежат най-кратко

България

|
Четв, 03 Ян 2019г. 16:11ч.
Българите влизат в болница най-често в ЕС, но лежат най-кратко

Страната ни е рекордьор по хоспитализации в ЕС, но за сметка на това сме на предпоследно място по дни болничен престой, сочат данни на Евростат, публикувани в четвъртък. Тоест българските пациенти влизат най-често в болница, но стоят там най-кратко преди да ги изпишат.

Европейската статистика от години сочи, че страната ни е с най-много хоспитализации на глава от населението и в същото време е шампион по смъртност от предотвратими социално значими заболявания и има висока детска смъртност.

В България средният престой на пациент в болница е 5.3 дни. В различните държави средният болничен престой варира между 5 и 10 дни.

С най-висок болничен престой са Чехия, където пациентите лежат в болница средно 9.6 дни и Хърватия, в която хоспитализацията продължава средно 9.3 дни. В топ 5 на държавите с най-дълъг болничен престой са също така Франция (9.1), Германия (9) и Люксембург (8.9).

С най-малко хоспитализации заедно с България е Холандия, където болничният престой продължава средно 4.5 дни. В Дания средният болничен престой е 5.5 дни, както и Швеция и Ирландия, които са с по 5.7 дни среден болничен престой.

mediapool.bg