Кламер БГ - Новини: Иванчева и Петрова са подали жалби до съда в Страсбург

Иванчева и Петрова са подали жалби до съда в Страсбург

България

|
Четв, 03 Ян 2019г. 17:44ч.
Иванчева и Петрова са подали жалби до съда в Страсбург

Отстранената кметица на столичния район "Младост" Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова са подали жалби до Европейския съд по правата на човека в Страсбург, съобщи bTV. Жалбите са в огромен обем и са подготвени от кантората на адвокат Ирен Савова, която защитава Петрова. В тях се засягат няколко нарушения на човешките права.

В жалбите се твърди, че правата на двете жени са нарушени със зрелищния им арест през април пред Спортната палата в София. Двете бяха държани часове наред с белезници на тротоара, докато разследващите брояха 56-те хил. евро, открити в колата. Прокуратурата твърди, че парите са част от подкуп, поискан от строителния предприемач Александър Ваклин.

Посочват се и лошите условия в следствения арест, при които двете са държани.

След ареста им Иванчева и Петрова бяха държани в ареста 8 месеца. През цялото време от правосъдното министерство твърдяха, че условията в ареста отговарят на всички изисквания. Снимки от килията на двете бяха разпространени от омбудсмана Мая Манолова. На кадрите се видяха мухълът и мръсотията в килията.

В момента Иванчева и Петрова са под домашен арест, но окончателно решение за това дали да бъдат задържани, няма. То трябва да се вземе от апелативния спецсъд, който вече два пъти отмени решението на първата инстанция двете да бъдат освободени под домашен арест.

mediapool.bg