Кламер БГ - Новини: Камчия ще става база за разпръскване на руското влияние в Европа

Камчия ще става база за разпръскване на руското влияние в Европа

България

|
Вт, 24 Дек 2019г. 18:11ч.
Камчия ще става база за разпръскване на руското влияние в Европа

Съветът за национална сигурност в Москва ще обсъди в присъствието на президента Владимир Путин одържавяването на почивния комплекс "Камчия", разположен в едноименния курорт край Варна, съобщава "Дневник". Сенатори са задали на външния министър Сергей Лавров въпрос дали Русия трябва да създаде от базата в Камчия "руски хуманитарен център като основна чуждестранна културно-хуманитарна площадка за прокарване на руските интереси в Европа".

"Съгласен към, че това е уникален проект. Ако говорим за "мека сила", това е неин идеален образец в най-позитивен смисъл", е отвърнал Лавров, цитиран от "Дневник". Сенаторите са установили, че сега ситуацията около този обект "деградира" и има проблеми със собствеността му.

Лавров обяснява, че напоследък се се натрупали много негативни тенденции около "Камчия". "Редица здания са затворени, други са дадени под наем. Не е съвсем ясна собствеността, има дългове по кредити, натрупани са доста тревожни фактори."

След мартенското посещение на премиера Дмитрий Медведев в България външното министерство на Русия е подготвило мерки. Сред тях е предложението кметството на Москва да прехвърли на правителствотото собствеността върху лагера в българския курорт. Така издръжката му ще се поеме от държавния бюджет на Русия.

"През юни са определени и срокове, но бюрократичната машина работи бавно", допълни Лавров. "Под председателството на президента ще стимулираме такова решение и се надявам то да се изпълни бързо, защото по наша оценка ситуацията много бързо деградира", пояснява Лавров, цитиран от "Дневник".

От въпроса, зададен на правителството, се разбира, че схемата за одържавяване на "Камчия" е още от 2015 година. Сенаторите се притесняват, че е "повече от реална опасността комплексът да бъде изгубен".

"Това е първокласна материално-техническа база, която не отстъпва на детския лагер "Артек", която може да се използва като площадка за работа със съотечествениците ни в Европейския съюз", се казва в питането на сенаторите към правителството.

Договорът за изграждането на Санаторно-оздравителен комплекс "Камчия" бе подписан от бившия министър на социалната политика Емилия Масларова през септември 2008 г. и одобрен от правителството на Сергей Станишев.

Комплексът в Камчия е еднолично акционерно дружество, собственост на правителството на град Москва. Откриването стана на 9 септември 2010 г. с участието на вече бившият кмет на Москва Юрий Лужков и тогавашния министър председател Бойко Борисов.

През февруари 2016 г. департаментът по конкурентна политика на Москва обяви търг за продажба на целия комплекс при първоначална цена от тогавашния еквивалент на около 66.5 млн. евро.

mediapool.bg