Кламер БГ - Новини: Полицията опроверга информация за акция в пернишката “Стомана“

Полицията опроверга информация за акция в пернишката “Стомана“

България

|
Ср, 25 Дек 2019г. 13:35ч.
Полицията опроверга информация за акция в пернишката “Стомана“

МВР опроверга информацията за масирана полицейска акция в пернишкия завод "Стомана" в търсене на кражби на вода. Няколко часа преди това Нова тв съобщи, че полиция и прокурори са нахлули с багери и друга тежка техника на Бъдни вечер в пернишкия завод "Стомана".

На мястото на специализираната операция са били министърът на вътрешните работи Младен Маринов и министърът на икономиката Емил Караниколов, съобщи телевизията, допълвайки, че акцията е по сигнал за незаконно източване на вода от водопровода, който минава през завода.

МВР обаче съобщи, че двамата министри са били в Перник в рамките на действията на сформирания в града кризисен щаб заради водната криза, а не за някаква спецакция.

"След проведената по-рано днес среща с премиера Бойко Борисов и набелязаните мерки за действие предвид кризисната ситуация в Перник, министрите Младен Маринов и Емил Караниколов бяха на място на стартиралите ремонтно-монтажни дейности и обследването на трасето на Клон 2 от водопреносната мрежа на гр. Перник. Двамата провериха създадената организация за обследване на трасето, част от което преминава през територията на "Стомана". Целта на обследването е да се установи точната локация на оттечките и дали става въпрос за авария или за нерегламентирано включване в мрежата", се казва в съобщение, качено на сайта на МВР.

Ръководството на завода е съдействало на властите. По-рано във вторник бе съобщено за срещата при премиера. Там бе решено да започне обследването на загуби по едно от разклоненията на водопроводната мрежа, където се губят по около 90 литра на секунда. За целта ще се направят изкопи през около 150-200 м. в участъка, за да се разбере дали става въпрос за авария или за нерегламентирано отклонение. Част от водопровода минава през завода.

Преди пет дни завод "Стомана Индъстри" коментира, че няма вина за водната криза в Перник. Поводът за позицията бяха твърдения, че язовир "Студена" е източван, за да се ползва водата за промишлени нужди.

От компанията отричат и твърдят, че още преди месец им било забранено да използват вода от Студена за производството. Питейна вода ползват само работещите, навсякъде има измервателни уреди, твърдят от "Стомана".

mediapool.bg