Кламер БГ - Новини: КНСБ иска единна методика за заплатите в държавните и общинските болници

КНСБ иска единна методика за заплатите в държавните и общинските болници

България

|
Пет, 15 Март 2019г. 12:49ч.
КНСБ иска единна методика за заплатите в държавните и общинските болници

Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ иска единна методика за разпределение на работните заплати и допълнителното материално стимулиране за всички държавни и общински болници. Според синдиката това е начинът да бъдат увеличени заплатите в здравните заведения до нивата, договорени в Колективния трудов договор (КТД).

Това стана ясно на отраслов съвет в здравното министерство, свикан по искане на профсъюза.

Социалните партньори разгледаха възможностите да се увеличат трудовите възнаграждения на работещите в различни болнични заведения, съобразно с новия КТД в здравеопазването.

Заради това, че на много места медицинските сестри работят на заплати близки до минималната, при договорено 900 лева стартово възнаграждение в КТД, сестри излязоха на протест на 1 март, а за 21 март е насрочен нов протест.

Заради това МЗ започна да прави анализ, за да види какъв финансов ресур се необходим за достигане на минималните възнаграждения, договорени в КТД.

КНСБ настоя в най-скоро време да се представи информация къде и как се разпределят допълнителни материални стимули, което може да се използва за увеличение на заплатите, най-вече на специалистите по здравни грижи.

Очаква се скоро да бъде публикувана и наредба на Министерството на здравеопазването за разпределение през общините към общинските болници на 30 млн. лв., които бяха отпуснати със специално решение на правителството, стана ясно още на заседанието.

mediapool.bg