Кламер БГ - Новини: ГЕРБ не подкрепи опита на ДПС да запази обезсмислянето на преференциите

ГЕРБ не подкрепи опита на ДПС да запази обезсмислянето на преференциите

България

|
Пет, 15 Март 2019г. 13:19ч.
ГЕРБ не подкрепи опита на ДПС да запази обезсмислянето на преференциите

Управляващите отхвърлиха законопроекта на ДПС за промени в Изборния кодекс (ИК), който предвиждаше да се запази непосилно високият праг за пренареждане на партийни листи, да отпадне ограничението за разкриване на максимум 35 избирателни секции извън ЕС, както и да се разреши предизборната агитация на чужд език.

На първо четене беше прието предложението на ГЕРБ за връщане на старите прагове за пренареждане на партийни листи - 5% за евроизбори и 7 на сто за парламентарни.

Движението неочаквано подкрепи текстовете на ГЕРБ с мотива, че трябва и двата законопоректа да бъдат приети, за да може преди окончателното гласуване на "ремонта на ремонта" на ИК да се стигне до дебат кой "е най-справедливият праг". От партията на Борисов обаче се въздържаха при гласуването на законопроекта на ДПС и така той беше отхвърлен.

Това беше очаквано, защото, както Христина Митев от НФСБ припомни, според правилника на парламента поне три месеца няма как да бъдат разглеждани отново поправки, които вече са отхвърлени. Такъв е случаят с всички предложения на ДПС, освен тези за преференциите. Те бяха отхвърлени при гласуването на промените в Изборния кодекс през февруари, които депутатите в момента "ремонтират".

Въпреки това по време на дебатите от ДПС впрегнаха всички сили, за да защитят предложенията си. Изтъкнаха, че ограничението за секциите извън ЕС нарушава конституционните права на българите в тези страни. "ДПС няма тежка електорална полза, ако се разреши на българите извън ЕС да гласуват. Въпросът е принципен", каза Йордан Цонев, припомняйки, че ограничението беше прието от предишния състав на парламента по настояване на ВМРО и НФСБ именно, за да се ограничат гласовете от Турция.

От ДПС подчертаха, че забраната за агитация на чужд език трябва да отпадне и не виждат проблем това да стане, особено ако има превод. Освен това заподозряха сделка между ГЕРБ и БСП, които бойкотират работата на парламента именно заради промените в ИК от февруари. Тогава партията на Борисов, НФСБ и ДПС обезсмислиха преференциите. Това предизвика обвинения за сделка между ГЕРБ и ДПС. Малко след това от най-голямата партия взеха завой по темата - решиха да върнат старите правила и така се стигна до сегашния "ремонт на ремонта" на ИК.

"Това е една сделка - сделка между ГЕРБ и БСП. БСП не пречат на ГЕРБ, а ГЕРБ лишиха хората от правото да гласуват", каза от парламентарната трибуна Халил Летифов от ДПС.

ГЕРБ съгласни за дебат по поправките на ДПС, но не сега

Въпреки че не подкрепиха исканията на ДПС, от ГЕРБ били готови на дебат по текстовете им. Сега обаче не бил точният момент, защото евроизборите са след по-малко от три месеца.

"Убеден съм, че по това, което казаха от ДПС – и за майчиния език, и за уседналостта, трябва да има дебат. И ние сме готови да водим този дебат, да ползваме експертизата на БАН, на експерти, на общественици, но смятам, че политиците днес и сега - преди избори, едва ли ще могат да вземат най-правилното решение. Аз съм склонен и вярвам, че дебатът и разговорите могат да ни направят много по-мъдри при взимането на важни решения“, каза председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

НФСБ предлага по-висок праг на преференциите за местни избори

От НФСБ, също като ДПС, не са се отказали от идеята да увеличат прага за пренареждане на листите. Между двете четения те ще поискат промени при преференциите на местните избори.

По време на дебатите в петък Христиан Митев от НФСБ подчерта, че ОП са на различно мнение по въпроса. "ВМРО подкрепя връщането на първоначалния вариант, от НФСБ на този етап ще се въздържим от подкрепа на законопроекта", каза той.

Това устройва и ДПС, за които най-голям проблем е именно пренареждането на листите на местни избори.

ДПС никога не са крили, че са против възможността кандидат от по-задна позиция да стане общински съветник, депутат или евродепутат. Тезата им е, че на местни избори някой може да стане общински съветник "само с гласовете на семейството си".

mediapool.bg