Кламер БГ - Новини: Ръст на заразените с коронавирус - 65 случая за денонощие

Ръст на заразените с коронавирус - 65 случая за денонощие

България

|
Ср, 13 Май 2020г. 19:36ч.
Ръст на заразените с коронавирус - 65 случая за денонощие

Регистриран е значителен ръст на броя на заразените с коронавирус за последното денонощие – нови 65 случая. За сравнение предишното денонощие установените нови случаи бяха близо три пъти по-малко.

Общият брой на лабораторно потвърдените случаи на коронавирусна инфекция у нас е 2069, съобщи секретарят на Националния оперативен щаб доц. Димо Димов. Излекуваните са 499. Починалите хора, при които е установена коронавирусна инфекция вече са 96.

Последният случай е в "Пирогов". Починал мъж на 80 години, който е страдал от артериална хипертония и е бил с операция заради злокачествено заболяване.Новите случаи са открити в следните областни центрове: Благоевград - 8; Видин - 6; Кюстендил – 1; Пазарджик – 3; Перник - 3; Плевен – 4; Пловдив – 2; Разград – 3; Русе – 1; Сливен – 4; София – 24; Ямбол - 6.

От Столичната регионална здравна инспекция (СРЗИ) обясниха, че откритите нови 24 случая в столицата не се дължат на огнище, а става въпрос за отделни случаи.

Пациентите, настанени под лекарско наблюдение в болнични условия, са 365. От тях 51 се намират в интензивни структури.

Общо 225 са медицинските специалисти, при които е потвърден COVID-19. Установени са 7 нови случая, от които 3 са в Пазарджик, 2 в Плевен, 1 в Пловдив и 1 в Сливен.

Заразени медици в онкоцентър в Пловдив

Сред новите заразени медици са медицинска сестра и лекар от Комплексния онкологичен център в Пловдив. В центъра започна масово тестване за коронавирус.

Заразената медицинска сестра е изолирана в дома си, тя е в добро състояние. Издирват се контактните й лица. Преди дни положителна проба даде и лекар от онкоцентъра.

Той не е имал контакт с колеги и пациенти, тъй като до 30 април е бил в отпуск, след това се е самоизолирал в дома си.

Центърът продължава да приема и обслужва пациенти, извършва се всекидневна пълна дезинфекция, на пациентите се раздават безплатно маски, ръкавици и калцуни.

Щабът вече ще дава информация за коронавируса веднъжт дневно

От днес Националният оперативен щаб вече ще подава информация за разпространението на коронавируса само веднъж дневно – сутрин, съобщиха от Министерството на здравеопазването. Утре е редовния брифинг на председателя на щаба ген. Венцислав Мутафчийски, който от миналата седмица се провежда вече само в четвъртък.

В началото на разпространението на коронавируса щабът даваше по два брифинга дневно, след това те станаха само сутрин, а вечер актуалните данни бяха съобщавани с прессъобщение. Освен това щабът и различни министерства даваха и извънредни брифинги по всяко време на денонощието. От седмица сутрешните брифинги на Мутафчийски бяха разредени до веднъжт седмично – в четвъртък.

mediapool.bg