Кламер БГ - Новини: Koй е собственик на "Левски"? Божков, Борисов, феновете или нов (подставен) играч

Koй е собственик на "Левски"? Божков, Борисов, феновете или нов (подставен) играч

България

|
Ср, 13 Май 2020г. 21:04ч.
Koй е собственик на "Левски"? Божков, Борисов, феновете или нов (подставен) играч

Въпросът кой е собственик на футболния отбор "Левски" и какво е бъдещето му в понеделник остана без ясен отговор. Хазартният бос Васил Божков джироса акциите (близо 87%) на премиера Бойко Борисов, който отказа да ги приеме.

В крайна сметка те бяха прибрани в касата на тима на стадион "Георги Аспарухов", а изпълнителният директор Павел Колев разясни, че към момента на практика няма смяна на собствеността.

"Промяна няма в момента. Това, което можем да направим, е да се опитаме да разрешим този казус. Търсих Васил Божков, няма връзка с него в момента. Акциите са прибрани в касата на клуба и не можем да разполагаме с тях. Те се водят на Георги Попов. Ако се свържем с тях, ще коментираме. Всички варианти са възможни в момента", каза Павел Колев.

Близо 87% от акциите се държат от близкия до Божков бизнесмен Георги Попов. Двамата са в Дубай, откъдето България иска екстрадирането им. Според юристи към момента собственик е Борисов, но за да стане прехвърлянето на акциите, то трябва да бъде вписано в Книгата на акционерите на Левски, за да има правно действие.

Kъм момента е малко вероятно Борисов да се разпореди с акциите, така че те могат да останат в ръцете на Попов и са възможни различни варианти.

[div class='left_orange']Каквo пише в Търговския закон:

РАЗПОРЕЖДАНЕ С АКЦИИ (ЗАГЛ. ИЗМ. - ДВ, БР. 58 ОТ 2003 Г.)

Чл. 185. (1) (Доп. - ДВ, бр. 58 от 2003 г., отм. - ДВ, бр. 88 от 2018 г., в сила от 23.10.2018 г.)

(2) Прехвърлянето на поименните акции се извършва с джиро и трябва да бъде вписано в книгата на поименните акционери, за да има действие спрямо дружеството. В устава могат да бъдат предвидени и други условия за прехвърляне на поименни акции.

(3) (Нова - ДВ, бр. 58 от 2003 г., изм. - ДВ, бр. 101 от 2010 г.) Поименни акции се залагат с джиро с уговорка "за гаранция", "за залог" или с друг израз, който означава обезпечение. Залогът има действие спрямо дружеството от вписването му в книгата на поименните акционери. Правото на глас по заложени акции се упражнява от акционера, освен ако в договора за залог е предвидено друго. В тези случаи чл. 473 не се прилага.

(4) (Нова - ДВ, бр. 101 от 2010 г.) В 7-дневен срок от извършване на джирото приобретателят, съответно заложният кредитор е длъжен да уведоми дружеството и да подаде заявление за вписване на прехвърлянето, съответно залога в книгата за акционерите.[class='left_orange' div]

Почти във всички обаче основна роля има Бойко Борисов, въпреки че правните тълкувания около казуса са различни.

Иска, или не, Борисов е акционер

Според някои юристи, иска или не, премиерът Бойко Борисов не може да откаже да приеме акциите.

Начинът на прехвърлянето на акциите в "Левски", т.нар. джиросване изключва съгласието на приемащия (джиратар), обясни пред "Труд" специалистът по търговско право проф. Огнян Герджиков. Премиерът може да се раздели с дяловете като на свой ред да ги джироса – на друг човек или да ги върне обратно на Попов.

"Може да отнеме 1 минута и 5 секунди. По един подпис се слага. Те са в купюри и нямам представа колко купюри са, но ги подписва и ги джиросва на когото намери за добре", казва Герджиков.

Макар и собственик на акциите, Борисов не е акционер. Такъв би могъл да стане, след като бъде вписан в книгата на акционерите. Но това вписване не се изисква, за да се превърне в собственик, казва пред "Свободна Европа" адвокатът Георги Атанасов. Достатъчен е само подписът на прехвърлящия, т.нар. джирант.

"Анализирайки строго юридически фактите, с които разполагаме на този етап, налице е акт на дарение от страна на досегашния собственик на акциите г-н Георги Попов към физическото лице Бойко Методиев Борисов, който в момента заема позицията председател на Министерския съвет. Предполагам, че също днес ще се осъществи и вписване на акта на дарението в книгата на акционерите на ПФК "Левски" АД. Със сигурност този ход на досегашния собственик не е бил съгласуван с надареното лице, но има силен обществен и PR ефект", казва за "Дневник" специалистът по спортно право Юлиян Михов.

Според проф. Герджиков в момента въпросът с акциите на "Левски" е висящ. Борисов само номинално се води собственик, ако не е вписан в книгата на акционерите като такъв.

"Толкоз. Това е висящо положение. Аз ви завещавам след смъртта си моето имущество. Вие длъжна ли сте да го приемете? Не сте длъжна – решавате приемате го или не. Докато вие не се произнесете, имуществото е висящо състояние", казва той.

Вариант Васил Божков да остане собственик

Въпреки че Божков твърди, че не може да издържа тима, не е изключено акциите да останат в него и да ги ползва като коз в очертаващата се сага около обвиненията срещу него и бъдещето на бизнеса и активите му у нас.

Има теоретична възможност Божков дори да фалира "Левски".

Този вариант обаче не е смятан за вероятен, тъй като така той губи клуба като "разменна монета". Освен това представители на управляващите вече публично заявиха, че "държавата няма да допусне ликвидирането на "Левски".

Акциите отиват при феновете

Този вариант изглежда много възможен, но феновете не могат да издържат тима в сегашния му вариант. Той обаче може да съществува и с много по-нисък бюджет и амбиции.

Има възможност обаче Борисов да изпълни обещанието си, че при смяна на собствеността държавата ще подпомогне тима, вероятно с рекламни договори, и участие в инфраструктурните проекти около "Левски".

В сряда председателят на Националния клуб на привържениците на Левски Степан Хиндлиян коментира, че развитието на ситуацията около тима е гавра.

"Левски" може да се откъсне от тази система (на българския футбол – бел.ред.), ако под някаква юридическа форма, пакетът от акции, отиде в клуба. Избират се кадърни и свестни хора, те започват да търсят спонсори, рекламодатели. Това е най-чистият вариант за "Левски". Да, топката е в полето на Бойко Борисов. Но въпросът е юридически", каза той.

Смяна на собственика – чужд фонд, Домусчиев, "Титан"

След като стана ясно, че Божков губи влиянието си, в публичното пространство се завъртяха различни варианти.

В "сините" среди витаят слухове, че новите "назначени" от държавата спонсори на "Левски" може да бъдат бившите собственици на ЦСКА Димитър Борисов и Иво Иванов, които стоят зад комуналната фирма "Титан", или собствениците на "Лудогорец" братя Домусчиеви.

В последните седмици се появи информация, че бившият собственик на "Левски" Спас Русев може да съдейства за намирането на нов собственик на клуба, като се заговори, че това може да е голяма международна букмейкърска компания.

Трудно е обаче да се прецени достоверността на всички тези информации.

В неделя треньорът на баскетболния "Левски Лукойл" Константин Папазов обяви, че Божков е обещал да му преведе акциите, но това не се случи.

Въпреки това не трябва да се изключва подобен профил на нов собственик, който обаче би бил по-скоро в ролята на параван.

За капак в сряда се появи и нов изненадващ кандидат за акциите - 20-годишният Венцислав Манчовски, който е председател на Управителния съвет на строителната фирма "Жи-Пи-Груп".

"Левски" в момента е много близо да фалит, ако не се намери кой да вкара пари в тима е близо до изпадането му от професионалния футбол.

Практиката в България показва, че собствеността на футболен клуб носи преди всичко загуби. Наливането на средства се обяснява със странични интереси и влияние за собствениците.

В държавата няма кой знае колко бизнесмени, които са способни да издържат тим като "Левски", а е трудно да бъде намерена икономическа логика за привличането на чужд собственик.

Въпреки това сред "сините" привърженици се разпространява вариант за действителен интерес от чужд фонд.

Ролята на Борисов

Премиерът Бойко Борисов се самообяви за един от най-големите фенове на "Левски" и дори посъветва "колегите" си фенове да вземат акциите с идеята след това да нареди нещата.

В разпространените от компанията на Божков "Нове холдинг" снимки на акциите и джиросването им се вижда, че за кратко в началото на миналата година бившият футболист на "Левски" Христо Йовов е бил собственик на отбора.

Йовов беше кандидат за кмет на Своге от ГЕРБ и смятан за близък до премиера Бойко Борисов. Бившия футболист влезе и в ръководството на Българския спортен тотализатор тази година. Именно от националния тотализатор се очакват рекламни договори за "Левски".

По-рано тази година пък един от адвокатите на Делян Пеевски - Александър Ангелов, дари малко над 140 000 лв. на футболния клуб "Левски". В миналото Ангелов бе собственик на "Левски" заедно с Иво Тонев и Николай Иванов. След това акциите преминаха при Спас Русев, а след това в близкия до Васил Божков – Георги Попов.

Премиерът се среща и с феновете на други отбори, като пловдивските "Ботев" и "Локомотив".

Държавата готви и

съвместно дружество с ЦСКА на Гриша Ганчев за построяването на нов стадион в Борисовата градина.

mediapool.bg