Кламер БГ - Новини: ГЕРБ даде на ДПС временната комисия за разходите за борба с Covid-19

ГЕРБ даде на ДПС временната комисия за разходите за борба с Covid-19

България

|
Четв, 14 Май 2020г. 11:46ч.
ГЕРБ даде на ДПС временната комисия за разходите за борба с Covid-19

Депутатите създадоха временна парламентарна комисия, която да следи и контролира на разходите на публични средства, свързани с преодоляването на последствията от разпространението на коронавируса.

Тя ще се състои от 10 членове – по двама от всяка парламентарна група. Депутатите от ГЕРБ не предложиха свой кандидат за председател и подкрепиха предложението на ДПС постът да бъде зает от Йордан Цонев. Така той пое ръководството на комисията с гласовете на ГЕРБ, ДПС и "Воля", чиито депутати често подкрепят партията на премиера Бойко Борисов с гласовете си.

Другият кандидат за председател беше Румен Гечев, но той остана само член на комисията. В нея влизат още Мария Илиева и Евгения Ангелова от ГЕРБ, социалистът Явор Божанков, Адлен Шефкет от ДПС, Пламен Христов и Дора Христова от "Воля", както и Калин Поповски ("Обединени патриоти", ВМРО) и Борис Ячев ("Обединени патриоти", НФСБ).

Въпросът от коя партия да бъде председателят се оказа основна причина за спорове в пленарната зала. Социалистите настояваха председателското място да е за техен представител, никоя друга партия обаче не се съгласи с идеята. Според ГЕРБ било хубаво управляващите да не бъдат с водеща позиция и затова председателското място трябвало да е за опозицията, но не и за БСП. ГЕРБ и НФСБ твърдяха, че социалистите ще използват комисията за политически цели. БСП пък твърдеше, че управляващите ще заметат всичко, ако поемат поста.

Временната комисия ще изисква и публикува информация за всички разходи на публични средства, включително осигурени от фондове и други финансови инструменти на ЕС, свързани с преодоляването на последствията от Covid-19. Тя ще проверява съответствието на отделните разходи с условията и критериите, установени за отделните антикризиски мерки.

Преди седмица социалистите внесоха предложението за създаването на такава комисия като обявиха, че така ще има "истински контрол върху прозрачността на харченето на парите, които държавата дава за коронавируса, особено тези, които се дават по мярката 60/40".

По мярката вече беше одобрен футболният клуб "Лудогорец", който ще получава малко над 110 хил лева и предварително обяви, че ще ги дари.

От БСП не са първите, които повдигат въпроса. От 20 април досега над 3000 души са подписали петиция, с която се призовават държавните институции да дадат пълна прозрачност на огромните разходи, свързани с преодоляването на кризата. Инициативата е на клуб "Просперитет" и предлага създаване на онлайн публичен регистър на всички разходи, свързани с извънредното положение.

В края на миналия месец президентът Румен Радев подкрепи петицията с изявление, в което също се настояваше за установяване на пълна прозрачност на държавните разходи в извънредното положение. Тогава премиерът Бойко Борисов отхвърли това настояване с тезата, че правителството е достатъчно прозрачно.

mediapool.bg