Кламер БГ - Новини: И България затваря границата за коли с руска регистрация

И България затваря границата за коли с руска регистрация

България

|
Пон, 02 Окт 2023г. 15:53ч.
И България затваря границата за коли с руска регистрация

Антон Златанов

България се присъединява към страните, забранили на своя територия автомобили с руски номера. Така тези страни стават осем.

"Ние работихме от четвъртък до вчера много активно. Сигурен съм, че до края на деня забраната за влизане на руски автомобили у нас ще започне да действа и на територията на България, като искам да вметна, че за товарните автомобили тя работи от няколко месеца", заяви по БНТ в понеделник директорът на "Гранична полиция" главен комисар Антон Златанов.

Забраната засяга не само автомобили, но и стоки. Златанов не можа да посочи колко руски коли влизат у нас месечно, но уточни, че не са много.

На 14 септември министърът на вътрешните работи Калин Стоянов заяви, че е пристигнал документът във връзка със забраната за пресичане на границите на ЕС от автомобили с руска регистрация. Тогава той каза, че предстои документът да бъде разгледан и да се вземе решение как ще се случват нещата по този въпрос.

Преди два дни депутатът от ДПС Делян Пеевски призова властите в страната да въведат забрана за влизане на руски автомобили, тъй като изпълнението на всички решения на ЕС по отношение на сигурността на границите е ключово за присъединяването на България към Шенгенското пространство.

Преди това влизането на автомобили с руски номера беше спряно от пет страни от ЕС, с които Русия има сухопътна граница: Естония, Латвия, Литва, Финландия и Полша. Както и от Германия и Норвегия, която не е член на ЕС, но участва в Шенгенското споразумение. Те направиха това въз основа на разяснения от Европейската комисия относно санкциите.

Брюксел приравни влизането в ЕС на автомобили, регистрирани в Руската федерация, на незаконен внос, независимо дали превозното средство се използва за лични или търговски цели. На 11 септември Европейската комисия потвърди, че въведените досега санкции срещу Русия заради войната в Украйна включват забраната за пресичане на границите на ЕС от автомобили с руска регистрация.

Заради сегашните санкции в Германия започнаха да се конфискуват автомобили с руски номера. Още един случай на конфискация е имало в Чешката република.

Германското министерство на финансите подчерта, че Франция и Хърватия тълкуват забраната за влизане на руски автомобили по същия начин като Германия. Френското посолство в Руската федерация обаче съобщи, че Париж работи в съответствие с предишните правила, които не предполагат забрана и конфискация. Въпреки това „въпросът все още се проучва“ от френските власти, заключава дипломатическата мисия.

Европейската комисия отбеляза, че разясненията относно санкциите не са правно обвързващи и всяка страна от ЕС има право да взема свои собствени решения как да прилага ограниченията.

mediapool.bg