Кламер БГ - Новини: Кирил Петков към енергетиците: Не преговаряйте с партии, а с кабинета

Кирил Петков към енергетиците: Не преговаряйте с партии, а с кабинета

България

|
Пон, 02 Окт 2023г. 20:37ч.
Кирил Петков към енергетиците: Не преговаряйте с партии, а с кабинета

Кирил Петков призова да се преговаря с правителството, защото от него зависи справедливия преход, а не от партиите, архивна снимка БГНЕС

Съпредседателят на "Продължаваме промяната - Демократична България" Кирил Петков призова протестиращите миньори да преговарят за плановете за въглищен преход с правителството, а не с отделни политически партии, каквито идеи и нагласи сред недоволните от правителството има в понеделник.

Премиерът Николай Денков покани над 30 синдикални организации от бранша н асреща в ъв вторник в сградата на държавните мини "Марица Изток" в Раднево, но от КТ "Подкрепа" обявиха, че няма да идат и че предпочитат разговори в парламента. От КНСБ Все още не са казали дали ще идат на срещата, в която ще участва и енергийният министър Румен Радев.

"Наистина тук трябва да се седне между правителството и протестиращите. Защото опасността е - ако почнат отделни политически партии да се срещат с протестиращите, това може само да политизира протеста по начин, който ще е неефективен", заяви Петков на пресконференция следобед.

Според него отделните политически партии може да използват протеста на миньорите предизборно и "ще вдигат лозунги и ще дават обещания, но няма да се стигне до ефективни решения".

"Повечето от шестте им искания са към изпълнителната власт. Опасността е, ако отделни политически партии се срещат с протестиращите, да се политизира протестът. Правителството е готово да седне с тях на една маса максимално бързо", отбеляза Петков.

Той даде пример с протестите на земеделците, които не са допуснали политическите партии да се заиграват с техните искания.

"Ние ги разбираме за това. Това, което се случи в момента е, че в последния възможен срок – това е 30 септември - плановете бяха изпратени", каза още бившият премиер.

Според него напрежението сред участниците в управлението е на база на това, че идват местни избори.

mediapool.bg